Bănci și Asigurări

IFC a schimbat bonduri de 20 mil. $ pentru 3,6% din BT

15.11.2009, 23:15 24

International Finance Corporation (IFC, bratul de investitiiprivate al Bancii Mondiale) a intrat in actionariatul BanciiTransilvania, singurul jucator de top cu capital privat local, cu3,62% din capitalul social, prin conversia obligatiunilor de 20 demilioane de dolari, achizitionate in 2005.

"Pretul de conversie este de 1,5049 lei/actiune si reprezintamedia dintre pretul zilnic maxim si minim al actiunilor BanciiTransilvania (BT), ponderea stabilita in functie de volumul zilnicde tranzactii, aferent celor 90 de zile in care Bursa a fostdeschisa pentru tranzactionare, anterior datei de fixare apretului", spun reprezentantii BT.

IFC devine astfel unul dintre cei mai importanti actionari aiBT. In prezent, BERD este actionarul cu cea mai mare participatie,de 15% din capitalul social.

"Conversia actiunilor in obligatiuni intareste implicarea IFC indezvoltarea viitoare a bancii si rolul sau ca partener pe termenlung. Majorarea capitalului de rang I va permite BT sa faca fatamai bine dificultatilor economice", afirma reprezentantii IFC.

Banca Transilvania a incheiat primele noua luni cu un profit de48,2 milioane de lei (11,4 mil. euro), de opt ori mai mic decat celobtinut in perioada similara din 2008, principala cauza a scaderiifiind cheltuielile mari cu provizioanele.

Titlurile Bancii Transilvania, listate la Bursa de la Bucuresti,au inregistrat vineri, odata cu intrarea in actionariat aInternational Finance Corporation (IFC), o apreciere de aproape 2%,urcand la maximul aces-tui an, de 2,1 leu/actiune. De altfel toatasaptamana trecuta actiunile bancii au consemnat aprecierisustinute, intreg avansul in cele cinci sedinte fiind deaproximativ 5%. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii se ridicala aproximativ 517,5 mil. euro.

Activele bancii au urcat cu 7%, in lei, de la inceputul anului,pana la 18,24 mld. lei (4,3 mld. euro). Cresterea a fostconcentrata pe zona titlurilor de stat, portofoliul triplandu-se inacest interval, la 2 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO