Bănci și Asigurări

Ieşirile de capital şi nevoile de euro ţin pe creştere tranzacţiile valutare

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

08.12.2011, 00:03 185

Tensiunile financiare internaţionale şi ieşirile de capital străin s-au reflectat în noiembrie într-o nouă creştere a volumului tranzacţiilor de pe piaţa valutară interbancară, fiind stabilit un record de aproape 43,6 mld. euro.

Recordul absolut, de peste 59 miliarde de euro, rămâne cel din octombrie 2008, când a avut loc celebrul atac speculativ împotriva leului. Creşterea continuă a tranzacţiilor pe parcursul ultimelor luni s-a produs în contextul presiunilor de depreciere a leului induse atât de retrageri de capital, cât şi de operaţiuni de swap prin care unele bănci folosesc lei pentru a face rost de euro.

În noiembrie rezerva valutară a BNR a scăzut cu 454 de milioane de euro, până la 31,7 miliarde de euro. Analiştii ING Bank au socotit că BNR ar fi utilizat circa 900 de milioane de euro luna trecută pentru a sprijini leul. În pofida unor creşteri scurte, cursul a rămas la nivelul pragului de 4,35 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO