Bănci și Asigurări

HVB ieftineste creditele in lei

15.03.2006, 00:00 11

Bancile comerciale continua cursa scaderii dobanzilor la lei, in plina campanie a BNR de intarire a politicii monetare.

HVB Bank a dus dobanzile la creditele de consum la niveluri vazute pana acum doar la creditele ipotecare, si doar promotional - sub 7% pe an. Miscarea vine astfel in continuarea seriei de la inceputul anului, cand mai multi jucatori au anuntat scaderi de dobanzi la lei.

Cresterea dobanzii de interventie a BNR din februarie si majorarea semnificativa a volumelor sterilizate din piata nu au reusit sa abata bancile comerciale de la scaderile de dobanzi. Si saptamana trecuta, CEC, un jucator important pe piata de retail mai mult prin prisma depozitelor atrase, a anuntat reduceri masive ale dobazilor la unele credite in lei pentru persoane fizice, ducandu-le sub nivelul de 10% pe an.

HVB percepe acum dobanzi de 6,95% pe an, la creditele in lei garantate cu ipoteca, atat pentru achizitia de imobile, cat si pentru nevoi personale nespecificate. La acelasi nivel banca ofera insa si credite auto sau pentru studii. Noile dobanzi sunt cu 2,6 puncte procentuale sub nivelurile anterioare. In cazul creditului Personal dobanda a coborat cu trei puncte procentuale, pana la 7,95% pe an.

HVB a insotit insa reducerea de dobanzi de introducerea unui comision de administrare de 0,5%, care se calculeaza si se plateste lunar la sold. Astfel, chiar daca dobanda nominala a coborat sensibil, dobanzile anuale efective (DAE) calculate pentru creditele de consum raman la niveluri ridicate.

In cazul creditului personal, DAE este de 17,44% pe an (pentru un credit de 15.000 de lei, contractat pe 5 ani), adica cu aproape 10 puncte peste nivelul dobanzii nominale. Pentru creditele Auto si cele Personal Plus, dobanzile efective sunt de 14%-15% pe an, fata de un nivel nominal de 6,95% pe an.

Potrivit reprezentantilor bancii, scaderea de credite vine ca raspuns la cererea clientilor pentru credite de mai mare valoare. Astfel, calculele HVB arata ca un client cu un venit de 1.000 de lei pe luna are acces - in noile conditii de dobanda - la un credit de nevoi personale mai mare cu 7.000 de lei.

HVB devine astfel unul dintre cei mai agresivi jucatori din punctul de vedere al pretului pe piata creditelor in lei, dupa ce mult timp a insistat ca valuta este mai cautata de clienti. La sfarsitul anului trecut, creditele in lei reprezentau numai 16% din portofoliul total al bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO