Bănci și Asigurări

Henk Paardekooper, Executive President, First Bank: Există o cerere mai mică pe anumite segmente de creditare, notabil pe zona de ipotecare, dar are legătură cu ciclul în care ne aflăm

ZF Bankers Summit 2023, ziua 1

Henk Paardekooper, Executive President, First Bank:...

Autor: Mircea Nica

26.06.2023, 13:57 155

Există o cerere mai mică pe anumite segmente de creditare, unul notabil este cel al creditelor ipotecare, dar această evoluţie are legătură cu ciclul în care ne aflăm, a spus Henk Paardekooper, Executive President, First Bank, în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2023, ziua 1.

“Piaţa este aşa cum ne aşteptam. Suntem la jumătatea drumului din anul 2023. Este o cerere mai mică pe anumite segmente de creditare, notabil pe zona de ipotecare, dar este şi în funcţie de cicluri. Ne continuăm planul de a furniza produse şi servicii bancare bune pentru clienţii noştri români, gospodăriilor române, companiilor române, acţionarilor români şi focusul va fi în continuare pe îmbunătăţirea productivităţii, creşterea eficienţei”, a spus Henk Paardekooper.

El a mai adăugat că nu suntem într-o criză, poate o recesiune tehnică în Europa, dar preţurile energiei scad, inflaţia scade uşor, piaţa muncii este sănătoasă, prin urmare nu este o recesiune, doar o cerere mai mică pe anumite segmente din cauza acestui ciclu.

“Cred că un nivel mai mic, predictibil şi stabil al inflaţiei, de 2-3% ar fi sănătos pentru că oamenii vor consuma şi vor investi. Acum că vedem o creştere în inflaţie, care este nesigură şi oamenii nu ştiu când se va opri, cliclurile economice sunt conduse de încrederea pe care oamenii o au în viitor. Cu inflaţie mare, dobânzi mari, acest lucru afectează creşterea economică şi acesta este efectul pe care îl vedem acum. O inflaţie sub control şi o stabilitate a preţului sunt importante. Să nu uităm că la finalul zilei inflaţia este condusă de mai mulţi bani în economie”, a mai explicat Henk Paardekooper.

Ce a mai spus Henk Paardekooper, Executive President, First Bank:

Companiile iau bani pentru capital de lucru şi capital de investiţii. Focusul nostru este pe zona de micro şi IMM. Dacă ne uităm la mediile europene este interesant faptul că numărul IMM-urilor la o mie de locuitori în România este încă mic faţă de media europeană. Cred că este o treime din media europeană, deci există spaţiu pentru creştere. Dacă companiile au un plan care poate fi finanţat băncile sunt acolo. Este vorba de informaţie, clarificare, explicaţii, transparenţă şi încredere, iar noi pe aceste lucruri de concentrăm.

Este important să ai o anumită mărime pe piaţă, dar cota de piaţa este doar o strategie şi ce te diferenţiază de alte bănci. S-a vorbit despre expertiză şi sprijin din alte ţări, noi nu avem acest lucru. Suntem o bancă românească, cu sediul în Bucureşti, nu avem nevoie de expertiză şi acest lucru ne face foarte diferiţi de restul competitorilor. Putem acţiona rapid, nu depindem de decizii care să fie făcute pentru banca noastră. Vrem să fim mai mare, dar prin creştere organică. Nu avem un target legat de cota de piaţă.

Am integrat Piraeus Bank şi Leumi Bank, le-am transformat, suntem First Bank, am terminat transformarea celor două achiziţii. Sistemul bancar român este solid şi sănătos, foarte reglementat. Avem 30 de bănci, acum 10 ani erau 40 de bănci şi este pe un drum bun. Intermedierea financiară este ceva care ar putea fi îmbunătăţită. Nu este o soluţie magică. Este vorba de informaţie, transparenţă, încredere, companii care să poată fi finanţate, care sunt gata să fie finanţate. Cred că economia din România are un număr destul de mic de IMM-uri faţă de mediile europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO