Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR nu a fost cel care a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni

Foto: presidency.ro

Foto: presidency.ro

Autor: Cristian Hostiuc

08.12.2013, 21:38 447

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedintele Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema bugetului de stat şi a scrisorii de intenţie cu FMI şi nici nu vrea să fie arbitru sau mediator între cei doi, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

„Niciodată guvernatorul BNR nu şi-a arogat rol de arbitru sau de mediator între autorităţile statului. Fiind garant al stabilităţii financiare, BNR are o bună colaborare - în litera şi în spiritul legii, cu preşedintele pe care îl dă ţara. Şi cu guvernul pe care îl are ţara“, a menţionat Vasilescu.

Pentru prima dată, Vasilescu, consilierul guvernatorului de peste 15 ani, aduce explicaţii privind participarea lui Mu­gur Isărescu la întâlnirea de marţea trecută de la Co­troceni, răspunzând câtorva întrebări, începând de la cine a iniţiat întâlnirea până la poziţia guvernatorului faţă de acordul României cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. „Faptul că a semnat scrisoarea de intenţie (Mugur Isărescu - n.red.) nu mai are nevoie de niciun comentariu.“

Preşedintele Băsescu a anunţat săptămâna trecută că nu va semna bugetul de stat şi implicit acordul României cu FMI atâta timp cât guvernul Ponta nu retrage taxa de 7 eurocenţi pusă pe carburanţi, cei peste 2 miliarde de lei care ar fi strânşi urmând să fie folosiţi pentru construcţia de autostrăzi. Băsescu a spus că puteau fi găsiţi aceşti bani în buget fără să fie introdusă această taxă. Premierul Ponta a spus că guvernul îşi asumă această taxă. Decizia lui Băsescu, fără precedent în relaţiile României cu FMI, a dus la creşterea cursului de la 4,45 la 4,47 lei/euro şi la inflamarea tensiunilor pe piaţa valutară, într-o perioadă în care se instalase „li­niştea de Sărbători“, în care de obicei cursul scade.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO