Bănci și Asigurări

Guvernatorul băncii centrale a Bulgariei, o ţară abia ieşită dintr-o criză bancară, şi-a dat demisia

Guvernatorul băncii centrale a Bulgariei, o ţară abia...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.06.2015, 15:50 764

Guvernatorul băncii centrale a Bulgariei, Ivan Iskrov, şi-a dat demisia după 12 ani în funcţie în condiţiile în care ţara sa, cea mai săracă din Uniunea Europeană, abia a ieşit dintr-o criză bancară şi este vulnerabilă la turbulenţele din statul vecin Grecia. 

Iskrov a înaintat parlamentarilor o scrisoare în care spune că va renunţa la funcţie pe 10 iulie, cu trei luni înainte ca mandatul său să expire, scrie The Wall Street Journal.

Guvernatorul a fost presat de forţe politice să demisioneze ca urmare a ceea ce s-a dovedit a fi cea mai gravă criză bancară din anii 1990 până în prezent. În iunie anul trecut, a patra instituţie de credit în funcţie de active din ţară a fost închisă după ce veşti că principalul acţionar îşi devalizează banca au provocat retrageri masive din depozite. Ulterior, oamenii au început să-şi retragă şi banii de la o altă bancă.

Banca centrală a fost învinovăţită că a gestionat greşit criza. Iskrov s-a oferit în iulie anul trecut să demisioneze, dar apoi a revenit asupra ideii.

Corporate Commercial Bank a fost declarată insolvabilă în aprilie anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO