Bănci și Asigurări

Grupul BCR, profit net atribuibil acţionarului Erste de 78,3 milioane euro în T1/2020, în creştere cu 69%. CEO Erste: Europa Centrală şi de Est este mult mai bine poziţionată pentru a face faţă declinului economic, decât era în timpul crizei financiare de acum un deceniu

Grupul BCR, profit net atribuibil acţionarului Erste de...

Autor: Roxana Rosu

30.04.2020, 08:58 304

Grupul BCR a înregistrat în primul trimestru al anului un profit net atribuibil acţionarului majoritar, Erste, de 78,3 milioane euro, în creştere cu 69% faţă de perioada similară din 2019, potrivit raportului financiar al grupului austriac. 

Grupul Erste a raportat joi rezultatele financiare pentru T1/2020, inclusiv rezultatele obţinute de operaţiunile din România ale grupului BCR, unde Erste este principalul acţionar.

Venitul operaţional s-a majorat cu 5%, la 164 milioane euro, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au redus cu 13%, la 86 milioane euro, rezultând un profit operaţional de 78,8 milioane euro, în creştere cu 36.4%.

În acelaşi timp, veniturile din dobânzi (incluzând BCR) s-au majorat cu 8,2%, la 111 milioane euro, pe fondul creşterii creditării pe piaţa locală şi a costurilor mai mici de finanţare. 

„Suntem cu toţii afectaţi de actuala criză globală – indivizi şi familii, ţări şi regiuni, angajaţi şi companii – confruntându-ne cu provocări pe care niciunul dintre noi nu şi le-a imaginat în urmă cu doar câteva săptămâni. Ce a început ca o criză sanitară s-a transformat într-o criză economică fără precedent, deoarece măsurile necesare de restricţionare au dus la prăbuşirea cererii şi ofertei pe pieţele din întreaga lume. Nu există un plan dinainte stabilit despre cum să abordăm o astfel de criză, ci doar simţul realităţii. Nici o ţară, nici o regiune şi nici un sector economic nu este ferit de impactul acestei pandemii – suntem cu toţii prinşi în această situaţie”, a declarat Bernhard Spalt, CEO al Erste Group Bank AG.

El a adăugat că nu există niciodată un moment potrivit pentru o criză globală aşa cum este cea pe care o trăim acum. ”Totuşi, statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) s-au pregătit bine la nivel macroeconomic în ultimii ani. Drept urmare, regiunea ECE este mult mai bine poziţionată pentru a face faţă declinului economic provocat de criza Coronavirusului, decât era în timpul crizei financiare de acum un deceniu”. 

Şeful Erste a adăugat că ”avem în faţă un an foarte dificil. Dar la fel de clar este şi angajamentul Erste Group de a-şi ajuta clienţii să treacă prin aceste momente grele. Vom face acest lucru prin procese simplificate de depunere a cererilor de suspendare a plăţii ratelor la credite şi împrumuturi garantate de stat, asigurând consiliere clienţilor şi pe baza unei cooperări eficiente cu guvernele, autorităţile de reglementare şi cu toţi partenerii noştri. Vom facem acest lucru pentru că avem un angajament puternic faţă de regiunea ECE şi credem în oamenii şi afacerile de aici, în potenţialul lor pe termen lung şi în viitorul lor promiţător de după această criză”.

Erste Group a raportat în T1 un venit net din dobânzi în creştere cu 6%, la 1,22 miliarde euro, susţinut mai ales de creşterile din Republica Cehă şi Austria, dar şi în România.  Rezultatul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă a fost de 235,3 mil. EUR (-37,6%).  Potrivit raportului financiar, pentru anul 2020 şi nu numai, costurile de risc sunt ca un „wild card”.

În principiu, managementul Erste Group va viza să înregistreze anticipat costuri de risc în măsura în care acestea sunt justificate de datele macroeconomice şi de prognoze, evoluţia ratingurilor companiei, precum şi de evaluarea portofoliului de retail în 2020

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO