Bănci și Asigurări

Greedflation: BCE se concentrează prea mult pe salarii, Franţa ameninţă companiile cu sancţiuni severe, Tesco ia apărarea supermarketurilor britanice

Greedflation: BCE se concentrează prea mult pe salarii,...

Autor: Catalina Apostoiu

19.06.2023, 21:25 1502

Banca Centrală Europeană riscă să piardă din vedere profiturile excesive ale companiilor ca driver al inflaţiei, sau inflaţia din lăcomie (greedflation), prin accentul prea mare pe care-l pune pe creşterea salariilor, care se află în continuare mult sub cea a preţurilor, avertizează economiştii, potrivit Reuters.

Preşedinta BCE Christine Lagarde a evidenţiat creşterea salariilor ca primă cauză pentru scumpiri în cadrul ultimei conferinţe de presă, după ce banca dăduse recent mai multă atenţie problemei profiturilor ridicate ale companiilor.

Economiştii sunt alarmaţi că BCE le cere muncitorilor să poarte în continuare povara preţurilor în creştere în timp ce minimalizează faptul că firmele fac profituri semnificative din cauza lipsei unei concurenţe viguroase.

„BCE chiar nu vrea să vorbească despre profituri şi dă în continuare vina pe muncitori pentru inflaţie“, arată Daniela Gabor, profesor de economie la University of West England.

În Franţa, preşedintele autorităţii antitrust din Franţa Benoit Coeure, a declarat recent că autoritatea deţine „un anumit număr de indicii foarte clare şi chiar mai mult decât indicii, date, care demonstrează că persis­tenţa inflaţiei se datorează în parte profiturilor excesive ale com­paniilor“, scrie Le Figaro.

Acesta a avertizat companiile tentate să profite de inflaţie pentru a obţine „profituri excesive“ că vor fi „sancţionate, chiar sever“. „Monitorizăm situaţia şi dispunem de instrumente pentru a sancţiona, chiar sever“, a declarat Benoit Coeure.

Acesta, fost membru al consiliului director al Băncii Centrale Europene, a precizat că „sunt sectoare pe care le monitorizăm mai îndeaproape“, adăugând că „atunci când apar suspiciuni, anchetăm“.

Evoluţia marjelor întreprinderilor nu a contribuit „în mod global“ la creşterea inflaţiei în Franţa în 2022, estima guvernatorul băncii centrale a Franţei la finalul lunii aprilie, făcând totuşi apel la „vigilenţă“ în această privinţă.

Anumite sectoare cum ar fi industria agroalimentară, energia, transporturile şi anumite segmente ale sectorului serviciilor trebuie supervizate, sublinia acesta la momentul respectiv.

În Marea Britanie, şeful celui mai mare retailer Tesco a reacţionat în faţa criticilor, printre care se numără Banca Angliei, care au dat vina pe supermarketuri pentru inflaţia persistentă, spunând că acesta a reacţionat prompt la scăderea costurilor legate de materiile prime, notează Reuters.

Unii politicieni şi sindicate şi-au exprimat preocuparea privitoare la profiturile producătorilor şi supermarketurilor, însă CEO-ul Tesco Ken Murphy a negat că profiturile excesive stau la baza creşterii continue a inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO