Bănci și Asigurări

Grecii de la Egnatia incearca sa castige cota pe finantarea de proiecte

Grecii de la Egnatia incearca sa castige cota pe finantarea de proiecte

Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Egnatia Romania: Anul acesta vom intari zona de finantari pentru corporatii, insa vom continua sa diversificam oferta si pentru clientii de retail, prin lansarea de credite de consum fara garantii.

14.03.2007, 17:33 89

Grecii de la Egnatia au planuri ambitioase de investitii in Romania, vizand inclusiv implicarea directa - prin finantari sau cu capital - in dezvoltarea de proiecte.
In cazul participatiilor la capitalul unor firme care sa dezvolte proiecte, grupul va folosi vehicule financiare speciale, inregistrate in Grecia. Filiala locala a grupului este o banca de dimensiuni reduse. Cu active de 227 de milioane de euro, Egnatia Romania detinea o cota de 0,5% din activele din sistem la sfarsitul anului trecut, pozitionandu-se astfel la jumatatea clasamentului.
"Prin banca-mama vom avea o retea de business legata de dezvoltarea de proiecte in sectoarele importante", a spus pentru ZF Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Egnatia Romania.
Prin participarea la capitalul unor companii, Egnatia se va implica in dezvoltarea de proiecte importante, urmand ca la final sa isi marcheze castigul prin exit-uri din aceste investitii.
Sofianos nu a dezvaluit sumele care vor fi plasate in aceste proiecte, notand insa ca vor fi importante. Printre sectoarele vizate se numara zona imobiliara (real estate), domeniul energetic, industria grea sau tehnologia informatiei. Primele proiecte sunt deja in curs de semnare, insa partenerii sunt deocamdata confidentiali.
In prezent, grupul Egnatia este implicat intr-o fuziune cu grupul cipriot Marfin Bank. Sofianos apreciaza ca procesul se va incheia la jumatatea anului, iar dupa aceea vom vedea o politica mai agresiva si pe piata locala, aceasta fiind considerata una strategica pentru grup.
Pana atunci, Egnatia se dezvolta organic, extinzandu-si reteaua de unitati. In primul semestru al anului vor fi deschise sase unitati, astfel ca banca va ajunge sa opereze o retea de 14 unitati. Pana in decembrie, numarul acestora ar trebui sa urce la 20.
"Anul trecut a fost mai bun decat ne asteptam. In 2007 vrem sa ne dezvoltam substantial afacerile. Tintim o dublare a activelor, in timp ce profitul net ar trebui sa urce la aproximativ 4 milioane de euro", spune Sofianos.
In 2006 Egnatia a obtinut un profit net de 3,7 milioane de euro, (calculat conform standardelor internationale de contabilitate), fata de 2,1 milioane, in 2005. Activele bancii au inregistrat anul trecut mai mult decat o dublare, urcand de la 103 la 226 de milioane de euro. In aceste conditii, cota de piata a bancii a crescut de la 0,3% la 0,5%, Egnatia urcand sase locuri in clasamentul bancar.
Creditele acordate clientelei au urcat cu 89%, pana la ceva mai mult de 119 milioane de euro. Finantarile pentru clienti individuali au reprezentat aproape 18 milioane de euro, de trei ori mai mult decat in anul precedent. Egnatia a inceput recent sa ofere produse si servicii pe zona de retail, lansand anul trecut credite de nevoi personale cu garantii imobiliare.
Depozitele atrase de la clienti au urcat cu 117%, pana la un sold de aproape 78 de milioane de euro, in decembrie.
"Anul acesta vom intari zona de finantari pentru corporatii, insa vom continua sa diversificam oferta si pentru clientii de retail, prin lansarea de credite de consum fara garantii", apreciaza presedintele Egnatia.
In alta ordine de idei, Egnatia se pregateste sa ofere servicii de private banking, urmand sa dezvolte si produse speciale de trezorerie, pe baza experientei bancii-mama. Intr-o prima faza, va fi creat un birou de vanzari specializat pentru acesti clienti in cadrul sediului central.
"La inceput vom oferi aceste servicii centralizat. Cand vom avea o gama mai mare de produse vom trece la vanzari extensive, prin intermediul retelei", explica Sofianos.
Anul acesta Egnatia va investi aproximativ cinci milioane de euro in dezvoltarea afacerilor, fondurile urmand sa sustina deschiderea de noi unitati, lansarea de noi produse, dar si implementarea tehnologiilor care sa sustina dezvoltarea ofertei pe zona de retail.
Pe piata locala sunt prezente sase grupuri financiare elene, incepand chiar de la cei mai puternici jucatori din sistemul bancar din Grecia. Toate aceste grupuri au planuri ambitioase de expansiune pe piata romaneasca, unde vad un potential important de crestere in anii urmatori, mai ales pe zona de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO