Bănci și Asigurări

Grawe a facut un profit de 1,1 mil. euro si anunta o achizitie

29.03.2006, 00:00 19

Societatea de asigurari Grawe Romania a anuntat ca volumul primelor brute subscrise anul trecut a fost de 11,5 milioane de euro, iar profitul net aferent a depasit 1,1 mil. euro. Rezultatul financiar se datoreaza si daunelor relativ mici platite de companie in 2005, de aproape 544.000 de euro.

Cresterea de peste 130% in euro a subscrierilor este de altfel dubla fata de media de crestere a pietei asigurarilor de viata. Cresterea include si afacerile Sara Merkur din al doilea semestru din 205, companie preluata recent de Grawe. In 2004, profitul Grawe a fost de numai 700.000 de euro.

Compania a ajuns in prezent la o cota de piata de 3,9% pe segmentul de asigurari de viata, ceea ce i-a permis sa-si pastreze pozitia a noua in top, pe o piata evaluata la aproape 300 mil. euro in 2005. Portofoliul asiguratorului este alcatuit in proportie de peste 97% din contracte de asigurare de viata.

"A fost un an foarte bun pentru noi, un an plin de evenimente", a declarat Peter Kasyk, directorul general al Grawe Romania. Fuziunea prin absorbtie cu Sara Merkur tocmai a fost avizata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, iar compania se pregateste sa se mute intr-un sediu nou, de 11 etaje, situat langa Piata Unirii si achizitionat recent cu 8 milioane de euro. "Speram sa ne mutam in noul sediu cel tarziu in luna iulie", a spus Kasyk. In total, investitiile imobiliare ale Grawe Romania sunt evaluate de seful companiei la aproximativ 10 mil. euro.

Peter Kasyk a anuntat ca Grawe intentioneaza sa intre puternic si pe piata asigurarilor generale, prin achizitia unei companii de profil in lunile urmatoare.

"Vrem sa avem un viitor si pe segmentul de non-viata. Suntem cu ochii pe piata si este foarte probabil ca in urmatoarele luni sa facem o alta preluare, a unei companii cu o cota de pana la 3-4%", a spus seful Grawe Romania. Deocamdata insa, Grawe nu este in discutii avansate in scopul preluarii cu nici o companie, a completat el. In zona indicata se afla companiile BT Asigurari (cu o cota de 2,8%), Generali (3,1%) si Astra (5,3%).

Kasyk nu a dorit sa indice tinta unei posibile viitoare achizitii si nici suma pe care Grawe ar fi dispusa sa o plateasca pentru preluare. El a declarat insa ca in urma cu un an Grawe a fost in discutii avansate cu Ardaf, chiar inainte ca aceasta companie sa anunte probleme de lichiditate. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO