Bănci și Asigurări

Gheţea, CEC Bank: Din zece credite pe care le dăm două sunt pentru agricultură

 Gheţea, CEC Bank: Din zece credite pe care le dăm două sunt pentru agricultură

Autor: Gabriel Razi

14.03.2012, 11:43 606

Două din fiecare zece credite aflate în portofoliul CEC Bank sunt finanţări acordate companiilor din agricultură, a spus Radu Gheţea, preşedinte al CEC Bank.

"Dăm credite în perioada ianuarie-martie şi luăm banii înpaoi în octombrie. Aproximativ 18%-20% din creditele din portofoliul nostru sunt pentru agricultură. Din acestea numai 5-6% sunt credite neperformante. În întreg sistemul bancar media creditelor neperformante este de 15%-16%. Clienţii noştri din agricultură păstrează decenţa şi atunci când au o datorie o şi onorează", a explicat Gheţea, la o conferinţă pe teme agricole.

La sfârşitul anului 2010 portofoliul de credite al CEC Bank se cifra la 10 miliarde de lei. La acest nivel creditele date de această bancă agriculturilor din România se ridică la aproximativ 2 miliarde de lei (476 milioane de euro).

Per total, volumul creditelor şi angajamentelor care au ajuns în agricultură a depăşit 10 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro). Unii dintre cei mai activi creditori pe segmentul agricol sunt instituţiile financiare non-bancar (IFN). Volum creditelor acordate de aceşti creditori este dublu faţă de acum doi ani, agricultura fiind singurul sector din economie unde s-a majorat portofoliul de credite în acest interval.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO