Bănci și Asigurări

Gheţea, ARB: Îi compătimesc pe clienţi, dar trebuia să-şi pună întrebări când vedeau dobânzile de 5%

Gheţea, ARB: Îi compătimesc pe clienţi, dar trebuia...

Autor: Sorin Pâslaru

02.04.2013, 00:00 207

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, afirmă că sistemul bancar românesc este solid şi că Bank of Cyprus este o sucursală a unei bănci străine care are o pondere foarte mică în totalul activelor băncilor româneşti. Sucursalele nu sunt sub supravegherea Băncii Naţionale a României, iar deponenţii nu sunt asiguraţi de Fondul de Garantare a Depozitelor din sistemul bancar românesc, ci de cel din Cipru, care se află în subordinea băncii centrale din Cipru.

„Oamenii nu trebuie să tragă concluzia că s-a întâmplat şi la noi ce s-a întâmplat în Cipru. Este un semnal prost pentru Bank of Cyprus, dar nu pentru sistemul bancar. Mă îngrijorează mai mult problemele din Grecia, pentru că legăturile României cu Cipru nu sunt atât de puternice. Îi compătimesc pe clienţii Bank of Cyprus, dar toată lumea a spus de mai mulţi ani de problemele din Grecia, Cipru, şi când îţi dau băncile 5% la depozitele în euro pe an trebuie să-ţi pui întrebări.“ Radu Gheţea, care este şi preşedintele CEC Bank, a mai spus că Cipru este foarte diferit de România.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că Cipru este în UE, dar este o ţară specială din UE. Cipru este în primul rând un teritoriu off-shore, apoi este o ţară care şi-a dezvoltat sistemul bancar de 7-8 ori mai mult decât economia, adică anormal faţă de o ţară care nu este un teritoriu off-shore“, a spus Gheţea. El a mai spus că se aşteaptă să nu fie foarte mulţi depunători la Bank of Cyprus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO