Bănci și Asigurări

Gheţea a primit un nou mandat de preşedinte al CEC

no title

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank: Majorarea era necesară, pentru a consolida banca. Suficientă însă nu este, pentru că deşi avem o solvabilitate mare, de 17,18%, avem şi proiecte foarte îndrăzneţe care se pot realiza numai dacă există angajamentul pentru majorări de capital, dacă va fi nevoie în anumite momente.

Autor: Liviu Chiru

05.04.2011, 23:57 146

CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliului statului,îşi va majora capitalul cu 52,9 milioane de lei (aproape 13 mil.euro) din profitul pe anul trecut şi încorporarea unor rezerve.

La Adunarea Generală a Acţionarilor în care a fost aprobatămajorarea de capital a numit şi un nou consiliu de administraţie,care aduce doi vicepreşedinţi noi în echipa de conducere - AndreiStamatian şi Andrei-Răzvan Micu -, în timp ce Radu Gheţea a primitun nou mandat de preşedinte. Mandatele vor în­cepe în luna mai şiau o durată de patru ani.

"Majorarea era necesară, pentru a consolida banca. Suficientăînsă nu este, pentru că deşi avem o solvabilitate mare, de 17,18%,avem şi proiecte foarte îndrăzneţe care se pot realiza numai dacăexistă angajamentul pentru majorări de capital, dacă va fi nevoieîn anumite momente", a comentat pentru ZF Radu Gheţea. Proiectelesunt legate de creşterea creditării, dar şi implementarea unuisistem informatic nou.

După această majorare, capitalul social al CEC Bank a trecut depragul de un miliard de lei (aproape 255 mil. euro). În ultimiipatru ani banca a încorporat din profiturile realizate circa 400 demilioane de lei, însă statul nu a reuşit să convingă autorităţileeuropene să îi permită să aducă fonduri suplimentare, deşi aexistat un proiect de capitalizare accelerată a CEC.

Vrem să ne menţinem cota de piaţă

Gheţea nu a prezentat ţinte explicite în privinţa profitului saua creşterii creditării pentru 2011. "Avem ţinte să creştemcreditarea şi depozitele atrase, însă nu la nivelurile de acum doiani, când aveam ambiţii de 15%. Baza de raportare a crescut, iarnoi ne-am schimbat nişa, acum sunt concentraţi pe agricultură, undecreditele se dau pe termen scurt. Ţintele din buget sunt mai multpe rulaje", spune Gheţea.

CEC Bank a încheiat anul trecut cu o cotă de piaţă de 6,37% peactive, poziţionându-se astfel în liga băncilor mari, iar Gheţeaspune că obiectivul pentru anul acesta este menţinerea la acestnivel, pe o piaţă în care competiţia revine. Banca a încheiat anultrecut cu active de 21,7 miliarde de lei (5,1 mld. euro), încreştere cu 4%. Profitul brut a fost de 65 mil. lei.

"Noi urmărim să avem un echilibru între profit, cota de piaţă şirealizarea proiectelor noastre", spune Gheţea, care este şipreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).


Membri noi în consiliul de administraţie

Din luna mai banca va avea un nou prim-vicepreşedinte, AndreiStamatian, care a ocupat anterior funcţia de preşedinte alRaiffeisen Banca pentru Locuinţe. El îl va înlocui pe GheorgheCarabaşan. Stamatian, 34 de ani, fusese numit la conducerea RBL înseptembrie 2009 şi lucrase pentru Raiffeisen din 2005. CristianTudorancea, vicepreşedinte responsabil cu cardurile, a fostînlocuit cu Andrei-Răzvan Micu, consilier al ministruluifinanţelor. De asemenea, a fost prelungit mandatul devicepreşedinte al Mihaelei Popa, în timp ce postul devicepreşedinte ocupat în prezent de Mirela Iovu va fidesfiinţat.

Totodată, unul dintre membrii neexecutivi ai consiliului, DanTudor Lazăr, a fost înlocuit de Valentin Mavrodin. Mandatelecelorlalţi membri neexecutivi - Ciprian Badea, Bogdan Drăgoi, MihaiGogancea-Vatasoiu, Ene Dinga, Gheorghe Pogea şi Dragoş Bănesc - aufost reînnoite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO