Bănci și Asigurări

Georgescu: Rezerva valutara depaseste limita superioara uzuala

06.10.2005, 18:45 19

Rezerva valutara administrata de BNR, care a ajuns sa acopere 6,3 luni de importuri, depaseste limita superioara uzuala, standardul fiind de 4-6 luni. O spune prim-viceguvernatorul bancii centrale Florin Georgescu.

Adica argumentul majorarii constante a rezervei prin cumparari de valuta de pe piata pentru mentinerea unei cat mai bune acoperiri a importurilor nu prea mai are suport. Inca din lunile precedente devenise evident ca rezerva valutara a BNR creste mai repede decat importurile, in ciuda faptului ca acestea au atins ritmuri lunare de peste 30%.

La fel de evident este ca fara interventiile de cumparare ale bancii centrale, aprecierea leului ar fi si mai substantiala.

Desigur, BNR poate invoca faptul ca in rezerva de 16,6 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie, intra si valuta depusa de banci in regimul rezervelor minime obligatorii, acestea ajungand sa absoarba 30% din totalul sumelor in devize atrase de o banca. Numai ca BNR nu face publica ponderea sumelor in valuta intrate de la bancile comerciale in totalul rezervei valutare, asa incat discutia ramane relativa.

Cat priveste gradul de acoperire a importurilor, acesta a crescut cu peste un punct procentual fata de sfarsitul lui 2004, cand se situa la 5,2 luni de importuri.

Desi invoca intrarile din rezervele minime obligatorii ale bancilor, BNR nu se refera la gradul de acoperire dat de rezerva valutara de baza, adica aceea care exclude banii bancilor comerciale.

Daca in septembrie intrarile la rezerva valutara de aproape 950 milioane de euro pot fi puse in mai mare masura pe seama cresterii rezervelor minime obligatorii, intrarile record de peste doua miliarde inregistrate in august au avut fara indoiala drept sursa cumparari masive operate de Banca Nationala. Estimarile jucatorilor de pe piata au mers pana la mai mult de un miliard de euro.

In aceste conditii, explicatia oficialilor BNR conform careia interventiile pe piata valutara au drept baza obiectivul cantitativ de a mentine o buna acoperire in numar de luni de importuri are din ce in ce mai putina substanta, fiind greu de luat in calcul drept reper pentru piata.

Asadar, este foarte probabil ca rezerva valutara sa continue sa creasca: in primul rand pentru ca banca centrala va dori in continuare sa franeze tendinta de apreciere a leului, care se mentine la peste 10% in decurs de un an, si apoi ca efect al nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii in valuta, in conditiile in care bancile continua sa aduca bani din afara, mai ales pe termen mediu si lung - din cauza ca piata interna inca nu poate oferi astfel de surse de finantare stabila. Iar acoperirea importurilor ramane un indicator mai putin relevant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO