Bănci și Asigurări

Generali: Companiile din farma si IT cumpara cele mai mari pachete de asigurari pentru angajati

Generali: Companiile din farma si IT cumpara cele mai mari pachete de asigurari pentru angajati

Alin Anastasiu, reprezentantul pe piata locala al Generali Employee Benefits: Este clar ca aceasta piata urmeaza o tendinta ascendenta si cred ca in cinci ani aceste pachete vor deveni o cerinta obisnuita a celor care se prezinta la un interviu de angajare.

16.05.2008, 14:06 227

Companiile din domeniile farma si IT cumpara cele mai mari pachete de employee benefits pentru angajatii lor, pachete care pot contine asigurari de viata, de sanatate si pensii facultative, afirma Alin Anastasiu, reprezentantul pe piata locala al Generali Employee Benefits (GEB) Network, o divizie specializata in beneficii pentru angajati din cadrul grupului italian Generali.
In Romania, aceasta divizie functioneaza in cadrul Generali Asigurari, situatie care se regaseste in 90% din tarile in care activeaza grupul italian, pe alte piete GEB functionand ca o entitate separata.
"Cele mai mari pachete de beneficii pentru angajati se regasesc in domeniul farma, unde foarte multe companii ofera astfel de pachete angajatilor. Dupa farma, urmeaza industria IT, unde valoarea beneficiilor este mare pentru ca industria este foarte profitabila si in continua dezvoltare", a declarat Anastasiu intr-un interviu acordat ZF.
El spune ca cele mai mici sume pentru asigurarile angajatilor sunt platite de companiile din domeniul productiei. Primele platite de angajatori pentru employee benefits variaza intre 1 si 2 lei anual pe angajat in cazul IMM-urilor care cumpara asigurari de accidente pentru salariati si cateva sute de mii de euro pe an pentru tot personalul in cazul companiilor multinationale care cumpara pachete de beneficii mai complexe pentru angajati. De altfel, Generali a incheiat pe piata locala circa 20 de polite de asigurari de viata pentru manageri de top cu sume asigurate de peste un milion de euro, majoritatea acestor manageri fiind expati.
"Un pachet de employee benefits este un mijloc pe retentie a angajatilor foarte puternic. Un angajat care are anumite beneficii oferite de companie se va gandi de doua ori inainte sa isi schimbe locul de munca. Este clar ca aceasta piata urmeaza o tendinta ascendenta si cred ca in cinci ani aceste pachete vor deveni o cerinta obisnuita a celor care se prezinta la un interviu de angajare", afirma reprezentantul GEB.
Potrivit unui studiu, in 2005 circa 45% din companiile de pe piata locala le ofereau angajatilor cel putin un beneficiu extrasalarial, pondere care a urcat la 48% in 2006 si a trecut de 50% in 2007, explica Anastasiu. Generali lucreaza in prezent pe piata locala cu 800 de companii pe partea de employee benefits, din care peste 400 sunt IMM-uri, iar 200 - filiale ale unor multinationale.
"De regula, o multinationala care achizitioneaza un pachet de employee benefits face acest lucru in baza strategiei stabilite de compania-mama. Peste 80% din multinationale ofera aceste beneficii in functie de performantele fiecarui angajat", explica Anastasiu.
Primele brute subscrise de Generali din employee benefits au crescut anul trecut cu 45%, pana la
3 milioane de euro, iar pentru acest an compania estimeaza o crestere de 35%. Daunele au urcat chiar mai repede decat primele, cu 60%, ajungand la 1,7 milioane de euro la sfarsitul anului trecut.
Compania vinde aceste polite prin agentiile proprii, brokeri si direct. In prezent, pachetele de employee benefits vandute de Generali contin asigurari de viata si de sanatate, insa din septembrie acestea vor fi completate cu pensii facultative, odata cu intrarea Generali Fond de Pensii, compania de pensii private a grupului italian, pe aceasta piata.
Reteaua GEB a fost infiintata in 1966 la Trieste, Italia, pentru a functiona ca reasigurator al conturilor de employee benefits incheiate de companiile grupului Generali, iar in 2002 a intrat si pe piata din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO