Bănci și Asigurări

Gabriel Pralea, Director, Direcţia de Administrare a Reţelei Teritoriale, CEC Bank: Finanţarea pe care noi am adus-o în economie până la finalul lunii noiembrie este aproape 11 mld. lei, 8,8 mld. lei către companii şi 1,8 mld. lei către persoane fizice. Avem cam cu 15% mai multe tranzacţii finanţate anul acesta.

ZF Investiţi în România - Ploiesti

Gabriel Pralea, Director, Direcţia de Administrare a...

Autor: Mircea Nica

08.12.2023, 12:44 161

Finanţarea pe care noi am adus-o în economie până la finalul lunii noiembrie este aproape 11 mld. lei, 8,8 mld. lei către companii şi 1,8 mld. lei către persoane fizice. Avem cam cu 15% mai multe tranzacţii finanţate anul acesta, a spus Gabriel Pralea, Director, Direcţia de Administrare a Reţelei Teritoriale, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Ploieşti.

“Este drept că în sectorul de retail volumele sunt mai mici şi ele sunt mai mici pe seama creditelor ipotecare. Şi eu cred că în acest moment preţurile se păstrează la un nivel destul de linear tocmai pentru că românii văd investiţiile imobiliare ca o variantă de investiţie, adică dacă ai cash să te duci şi să investeşti pentru că dincolo de evoluţia preţului, cred că în continuare în România, raportul între puterea de cumpărare şi preţul pe metrul pătrat este foarte bun”, a mai explicat Gabriel Pralea.

Ce a mai spus Gabriel Pralea:

Noi în ultimii 3-4 ani de zile am jonglat cu mai multe mingi în acelaşi timp. Pe de o parte cu o creştere susţinută a bilanţului. În 2018 bilanţul băncii era la 30 mld., iar la jumătate acestui an eram la 69 mld. lei, cu o creştere implicită a cotei de piaţă de la 6,4% la aproape 10%,  suntem la 9,8% şi locul 4 în piaţă. Această creştere s-a întâmplat în paralel cu un exerciţiu de modernizare a băncii. Reţeaua noastră este deja la un nivel foarte ridcat.

Avem peste 1.000 de unităţi, înseamnă undeva la 27% din întreaga reţea bancară din România. Aproape jumătate din această reţea deserveşte mediul rural şi acest lucru vine la pachet cu misiunea noastră de bancă de stat de a susţine incluziunea financiară acolo unde business case-ul nu mai dă la fel de bine, adică nu ai cum să ai acelaşi nivel de profitabilitate ca în urban.

Momentan, la nivelul reţelei teritoriale, strategia noastră este să rămânem în aceleaşi repere. De exemplu, în Prahova avem 27 de unităţi bancare în acest moment, adică un număr foarte ridicat.

Noi am reuşit să creştem bilanţul de la 30 la 69 mld. nu cu mai mulţi oameni, nu cu o reţea mai mare, ci făcând lucurile mai bine. Investim foarte mult în sisteme. Investiţiile noastre în digitalizare s-au riicat la 84 mil. lei doar în prima parte a anului. Învestim foarte mult în oameni şI investim foarte mult în modernizarea modului în care facem lucrurile.

Chiar dacă evoluţia preţurilor în zona imobiliară s-ar putea să mai aibă uşoare fluctuaţii, pe termen mediu şi lung trendul cred că va fi unul crescător. Este suficient să ne uităm şi să vedem cât este metrul pătrat în oraşele mari din Europa şi să ne dăm seama că raportul între preţul pe metrul pătrat în Paris, Munchen, Berlin faţă de Bucureşti, Cluj, Timişoara nu este oglindit de raportul de venituri. Nu au veniturile de atât de multe ori mai mari decât le avem noi în România faţă de acolo.

Pe de altă parte creditarea pe zona ipotecară a avut de suferit. Cel puţin pe cifrele la nivelul reţelei ajustarea s-a dus undeva spre 50%, pe ipotecare. Vestea foarte bună este că o parte importantă din această ajustare am compensat-o din zona creditelor de consum, nevoie personale, card de credit, unde avansul nostrum a fost undeva la 34%. Acest lucru nu a fost susţinut atât de mult de cerere, cât mai degrabă de felul în care noi am făcut lucrurile. Exemplul cel mai relevant este că începând cu anul 2023 am dus fluxurile digitale pe care le aveam în online lansate anul trecut le-am dus şi în reţea. Impactul imediat a fost că o cerere de credit care se rezolva în 2-3 zile şi implica 3 oameni, acum se rezolvă în 30-40 minute cu o singură persoană implicată, cu o semnături digitale pe toată documentaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO