Bănci și Asigurări

Francul elveţian la un nou vârf istoric: a trecut şi pragul de 3,8 lei

Francul elveţian la un nou vârf istoric: a trecut şi pragul de 3,8 lei

Autor: Ciprian Valentin Botea

02.08.2011, 13:31 1352

Francul elveţiana atins astăzi unnou record faţă de leu, paritatea oficială urcândla 3,8269 lei/franc, în creştere cu 11 bani faţă de şedinţa deluni. Aceasta este a patra şedinţă consecutivă de apreciere amonedei elveţiene.


Deprecierea leului în faţa monedei elveţiene vine în condiţiile încare investitorii continuă să se refugieze în plasamente înfranci în dauna celor în euro şi dolari americani, pefondul problemelor datoriilor suverane din zona euro şi StateleUnite.


Pentru că pe piaţa valutară locală rulajele cu francielveţieni sunt marginale, BNR calculează cursul în funcţiede cotaţiile euro/franc de pe pieţele internaţionale, respectivleu/euro de la Bucureşti.


Cei mai afectaţi de aprecierea monedei elveţienesunt clienţii băncilor care s-au împrumutat în franci în anii deboom ai creditării datorită dobânzilor mai mici afişate de bănci.Multe credite au fost luate la un curs de schimb de 2,2-2,3lei/franc.


Românii au de rambursat băncilor credite în franci - în generalgarantate cu ipoteci - echivalente cu 3,2 miliarde de euro. Ceicare au au reuşit până acum să-şi plătească ratele la timp ar puteafi nevoiţi să facă eforturi şi mai mari, în condiţiile în careanaliştii se aşteaptă la un curs de 3,9 lei/ franc în lunileurmătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO