Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private obligatorii, castig de 16,3%

14.12.2009, 23:07 31

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) administraula sfarsitul lunii noiembrie active nete de 2,25 miliarde de lei(526 mil. euro) in conditiile in care in cele 19 luni de colectareau incasat contributii brute de 2,04 miliarde de lei, potrivitdatelor Asociatiei APAPR. Din diferenta dintre activele neteadministrate de fonduri si contributiile brute incasate rezulta unprofit net de 212 milioane de lei obtinut pentru toti participantiila Pilonul II.

"Momentul lansarii fondurilor de pensii private obligatorii esteun element cheie, in conditiile in care in acea perioada seprefigura deja criza financiara si fondurile au ales sa-si creezeportofolii cu un grad de risc scazut", apreciaza Radu Craciun,directorul de investitii al Eureko Pensii.

In primele 11 luni din 2009 fondurile de pensii privateobligatorii au obtinut un randament mediu de 16,3%, in timp cefondurile facultative au avut un randament de 14,8%. Fondurile depe Pilonul II au obtinut de la lansare un randament mediu anualizatde aproape 15%.

"Teama investitorilor de a se expune pe pietele emergente afacut ca multe active in lei sa devina foarte ieftine. Fondurile depensii au achizitionat astfel active la preturi mici si au obtinutrandamente importante in momentul in care valoarea lor a revenit pecrestere", explica Craciun randamentele obtinute de fondurile depensii intr-o perioada de scadere a economiei.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), la sfarsitullunii noiembrie erau administrate active nete de peste 192 demilioane de lei (45 mil. euro), dublu comparativ cu finele anuluitrecut. Numarul participantilor la Pilonul III a ajuns in acelasitimp la 184.000 de persoane, in crestere cu 22% fata de decembrie2008.

Fondurile continua sa investeasca cea mai mare parte a banilorin obligatiuni in incercarea de a evita volatilitatea pietelorfinanciare. Revenirea din ultimul an a pietei bursiere a convinsinsa administratorii de fonduri sa-si creasca treptat expunerile peacest segment.

"Initial a existat o reticenta in ceea ce priveste investitiilein actiuni, dar pe masura ce Bursa a dat semne de revenireexpunerea pe piata de capital a fondurilor de pensii a crescutsemnificativ", a mai notat Radu Craciun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO