Bănci și Asigurări

Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor a încheiat convenţii cu 29 de bănci pentru amânarea plăţii ratelor la creditele Prima Casă pe fondul crizei coronavirusului

Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor a încheiat...

Autor: Cristina Bellu

06.05.2020, 10:58 248

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNG­CIMM) a anunţat miercuri că a incheiat conventii de garantare cu 29 de bănci în scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobanzile esalonate pentru creditele ipotecare Prima Casă acordate de instituţiile financiare persoanelor fizice ale caror venituri au fost afectate de criza generată de pandemia de COVID-19.

“FNGCIMM a incheiat conventii de garantare cu un numar de 29 de finantatori, in scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobanzile esalonate pentru creditele ipotecare acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare persoanelor fizice, ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020”, transmit reprezentanţii Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor, debitorii trebuie sa trimită creditorilor solicitari  cel mai tarziu pana la data de 14 mai 2020 inclusiv si să indeplineasca conditiile prevazute in normele de aplicare a prevederilor OUG nr.37/2020.

“Clientii bancilor partenere, care au obtinut suspendarea obligatiilor de plata scadente in baza normelor bancilor, in acord cu creditorii, inainte de aparitia OUG nr.37/2020, pot solicita, printr-o noua cerere, aceleaşi conditii de suspendare a plaţilor in baza prevederilor OUG 37/2020 pentru a prelungi cu pana la npuă luni amânarea plăţilor. Acesta prelungire se va realiza in acord cu creditorii şi numai daca debitorul se incadreaza in prevederile OUG nr.37/2020”, informează FNGCIMM.

In cazul clientilor care au depus solicitari in baza normelor şi ofertelor proprii ale bancilor inainte de aprobarea OUG 37/2020, amanarea ratelor va fi decisa de bancile comerciale in conformitate cu acele oferte, în contextul în care FNGCIMM un poate oferi garanţii pentru amanarea ratelor bancare prin OUG 37/2020 decat pentru acele scadenţe pentru care a fost depusa o cerere de amanare ulterioara datei de intrare in vigoare a actului normativ.

“Precizam ca mai multe instituţii de credit au informat in mod corect clienţii care au depus solicitari inainte de intrarea in vigoare a OUG 37/2020, ca pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amanare faţa de ofertele bancilor, va fi nevoie de o noua cerere, care trebuie depusa pana la data de 14 mai. In cazul in care acesti clienti nu vor depune o noua solicitare, vor putea obtine amanari la plata ratelor doar pentru scadentele pe care le-au oferit bancile inainte de aparitia OUG 37/2020”, mai transmit reprezentanţii FNGCIMM.

Potrivit FNGCIMM, conditiile de acordare a scrisorilor de garantie emise in favoarea creditorilor, referitore la criteriile care trebuie indeplinite cumulativ de catre creditul ipotecar pentru care se solicita garantarea sunt:

♦ creditul  a fost acordat pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;

♦ data scadentei finale a obligatiilor de rambursare a ratelor, prevazuta in contractul de credit, este      ulterioara datei de 30 martie 2020, inclusiv;

♦ creditul nu a fost declarat cu scadenta anticipata pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;

♦ debitorul nu inregistreaza rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a  efectuat plata obligatiilor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata, in conditiile prevazute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO