Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare a platit 1,2 mil. euro pentru pagubitii Metropol

13.05.2005, 19:03 18

Fondul de Garantare, departamentul in Cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor care se ocupa cu acoperirea daunelor pentru asiguratii clienti ai unor companii care au intrat in faliment, a inceput efectuarea platilor.

Pana in prezent au fost platite 45 de miliarde de lei (1,2 milioane de euro) creditorilor companiei de asigurari Metropol, aflata in lichidare, a declarat Gheorghe Cismaru, vicepresedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Potrivit vicepresedintelui CSA, fondul de garantare a asigurarilor are in prezent o valoare totala de 1.400 miliarde de lei (38,6 milioane de euro), din care 1.000 miliarde de lei (27,5 milioane de euro) pentru asigurari generale si restul pentru asigurari de viata.

Din acest fond vor fi platite despagubiri in suma de 500 miliarde de lei (13,7 milioane de euro) - peste 30.000 de dosare de dauna- pentru creditorii de asigurari ai Grup AS, Metropol, Croma si Adas. Primele doua se afla in lichidare judiciara, iar impotriva celorlalte a fost deschisa procedura de faliment. Din cele 30.000 de dosare de dauna, circa 13.000 provin de la societatea Metropol.

Potrivit departamentului Fond de Garantare din cadrul CSA, lichidatorul a reusit sa recupereze pana acum in jur de 70 de miliarde de lei (1,9 milioane de euro) de la Metropol, in principal prin vanzarea unor imobile apartinand asiguratorului. Au mai ramas de valorificat sedii in tara, autovehicule si mijloace fixe. Pe langa cele 45 de miliarde de lei platite prin fond, lichidatorul Metropol a platit 19 miliarde de lei (523.700 euro) pentru polite de asigurari de viata.

In cazul societatii Grup AS, activele care ar putea fi valorificate sunt insuficiente pentru despagubirea tuturor creditorilor.

Fondul de Garantare are rolul de a proteja creditorii unui asigurator aflat in stare de insolvabilitate - asigurati, daunati RCA, terte persoane beneficiare de asigurari. Este administrat si gestionat de CSA si alimentat din contributiile varsate de toate societatile de asigurare ca un procent din primele brute incasate din asigurari directe. Normele CSA prevad o contributie de maximum 10% din primele brute subscrise la fond. In acest an, asiguratorii vor varsa fondului 1% pentru asigurari generale si 0,5% pentru asigurari de viata. Pe viitor, sursele financiare ale fondului vor putea fi completate si cu veniturile provenite din fructificarea acestor varsaminte. Deocamdata, disponibilitatile fondului de garantare sunt plasate la Trezoreria Statului, fiind evidentiate separat pe categoriile viata si non-viata.

Asiguratorii trebuie sa vireze fondului contributiile pentru luna precedenta pana la data de 25 a lunii in curs, in caz contrar trebuind sa suporte penalitati de 0,06% pentru fiecare zi de depasire a termenului de plata, precum si 0,5% pentru fiecare luna de intarziere.

Primele plati catre creditorii in asigurare vor putea fi facute in cel mult 30 de zile de la declararea irevocabila a insolvabilitatii unui asigurator.

Departamentul Fond de Garantare are in prezent 20 de salariati, dar va ajunge, arata Gheorghe Cismaru, la 30 de angajati, "din care majoritatea specialisti pe lichidarea daunelor, economisti si juristi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO