Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare a Depozitelor are resurse de 4,4 mld. lei pentru despăgubirea deponenţilor în cazuri de falimente bancare

Fondul de Garantare a Depozitelor are resurse de 4,4 mld....

Autor: Ciprian Botea

19.12.2014, 00:00 82

Fondul şi-a mutat plasamentele din depozite în titluri de stat în ultimii ani din cauza scăderii dobânzilor oferite de bănci la depozite. Două treimi din resursele fondului sunt investite acum în titluri de stat, deşi în 2011 toţi banii erau păstraţi în depozite.

Fondul de Garantare a Depozitelor, instituţia responsabilă cu despăgubirea clienţilor băncilor intrate în faliment, avea la jumătatea acestui an disponibilităţi de 4,4 miliarde de lei (echivalentul a un miliard de euro), în creştere cu circa 700 milioane de lei faţă de luna decembrie 2013, potrivit datelor dintr-o prezentare publicată pe site-ul instituţiei.

Peste 4 mld. sunt resurse aferente fondului destinat despăgubirii deponenţilor în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment, iar restul sunt fonduri ale mecanismului de rezoluţie destinate salvării băncilor ajunse în pragul colapsului. Acest fond a fost creat în anul 2011.

Resursele fondului de garantare reprezintă aproape 3% din depozitele garantate de fond, de echivalentul a 159 miliarde de lei la finalul lunii septembrie. Nu există date privind nivelul la care se ridicau compensaţiile potenţiale la jumătatea anului, dar în decembrie 2013 acestea însumau 130 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO