Bănci și Asigurări

FMI: cresterea cursului ar sprijini reducerea cererii de credite in valuta

14.10.2004, 00:00 14

O crestere a cursului de schimb ar conduce la temperarea cererii de consum, prin atenuarea cererii de credite in valuta, au apreciat expertii Fondului Monetar International (FMI) la prima evaluare a programului economic convenit cu Romania pe 7 iulie 2004.
In acest context, FMI sustine decizia Bancii Nationale de a permite o mai mare variabilitatea a cursului, cu scopul descurajarii intrarilor de capitaluri speculative. De asemenea, cele doua parti au convenit ca tintele de politica monetara pentru anul 2005 sa fie rediscutate in cazul in care intrarile foarte mari de valuta vor continua.
BNR considera ca supraperformanta inregistrata in reducerea inflatiei in prima jumatate a anului, impreuna cu intrarile mari de valuta, creeaza premisele pentru reducerea graduala a dobanzii de interventie. Scaderea ratelor reale de dobanda la lei, pe fondul mentinerii unei prudente la nivelul politicii monetare, ar conduce la ameliorarea structurii portofoliilor de credite ale bancilor comerciale in favoarea cresterii ponderii monedei nationale. Astfel ar fi diminuate si riscurile conexe, inclusiv pe cele privind intrarile de capitaluri volatile cu potentiale efecte de destabilizare a pietei.
BNR a incetinit insa scaderea dobanzii de interventie, mentinand nivelul de 18,75% pe tot parcursul lunii septembrie. Piata asteapta reluarea pasilor, astfel incat dobanda sa ajunga la 17,75-18% la sfarsitul acestui an.
La sfarsitul lunii august, creditul in valuta depasise 60% din totalul creditului acordat de banci firmelor si persoanelor fizice, cu perspective de mentinere a tendintei in contextul mentinerii unui diferential mare de dobanda fata de creditul in lei. Pe ansamblu, cresterea anuala a creditului nguvernamantal a incetinit in august la 37%.
FMI si-a exprimat inca o data ingrijorarea fata de aceasta evolutie. Pe langa masurile luate de BNR la 1 septembrie privind majorarea rezervei minime obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale (de la 25% la 30%), dar si extinderea bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare cu creditele mai mici de 200 milioane de lei, expertii Fondului au sugerat majorarea ponderii creditului in valuta la calcularea cerintelor de adecvare a capitalului. BNR a aratat insa ca o asemenea masura ar contraveni directivelor UE.
De asemenea, banca centrala a dat toate asigurarile in privinta respectarii de catre bancile comerciale a limitelor aferente pozitiilor valutare deschise.



Pregatiri accelerate pentru tintirea inflatiei
Banca Nationala s-a angajat fata de FMI sa anunte implementarea deplina a noului cadru de politica monetara centrat pe tintirea inflatiei numai dupa ce vor fi fost incheiate cu succes doua cicluri trimestriale de prognoza a ratei inflatiei. Aceasta ar insemna ca strategia ar urma sa fie aplicata in totalitate de la jumatatea anului viitor.
In perioada urmatoare, BNR va continua sa beneficieze de asistenta tehnica din partea FMI in vederea mai multor schimbari in structura procesului de colectare a informatiilor necesare constructiei prognozelor de inflatie, in procesarea propriu-zisa a informatiilor respective, precum si in procesul decizional de politica monetara.
Expertii Fondului apreciaza ca o contributie substantiala la scaderea inflatiei in ultimii ani a revenit preturilor la alimente. BNR sustine insa ca trendul de dezinflatie a reflectat cu precadere imbunatatiri la nivelul productivitatii la scara intregii economii. De asemenea, banca centrala se bazeaza pe performanta solida a exporturilor si pe cresterea importanta a productivitatii muncii in industria prelucratoare (cu peste 7% in prima jumatate a acestui an). In viziunea BNR, cele doua elemente au creat un spatiu de manevra pentru tolerarea unei intariri mai consistente a leului, ceea ce consolideaza efortul de reducere a inflatiei.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO