Bănci și Asigurări

Florian Neagu, director Direcţia stabilitate financiară, BNR: Atunci când nu există politici economice ale autorităţilor care să orienteze resursele financiare către domenii considerate critice sau care reprezintă viziunea de dezvoltare a ţării atunci exista acest risc de a-ajuta pe toata lumea, iar în final resursele să fie subutilizate

Florian Neagu, director Direcţia stabilitate...

Autor: Claudia Medrega

11.10.2023, 15:39 97

La programele cu finanţare de la stat se observă că sprijinul autorităţilor este substanţial, însă sprijinul trebuie să fie ţintit pentru că dacă încerci să ajuţi pe toata lumea - aşa cum ne arată nouă cifrele în România că se întâmplă – exista riscul să risipeşti resursele care şi aşa sunt limitate, a declarat Florian Neagu, director Direcţia stabilitate financiară din BNR în cadrul Conferinţei de prezentare a proiectului privind creşterea educaţiei financiare a antreprenorilor din România, eveniment la care ZF este partener media.

“Un lucru care reiese comparând rezultatele legate de sursele de finanţare din România vs zona euro vedem că rolul programelor cu finanţare de la stat  are semnificativ un rol mai mic în zona euro decât în România – prin urmare sprijinul autorităţilor este substanţial. Însă, sprijinul trebuie să fie ţintit pentru că dacă încerci să ajuţi pe toata lumea - aşa cum ne arată nouă cifrele în România că se întâmplă – există riscul să risipeşti resursele care şi aşa sunt limitate. Când ne uităm la modul în care au fost sprijinite prin programe guvernamentale firmele din România vedem că toate sectoarele au primit bani, industrie, comerţ, turism, servicii. Absolut toată lumea a primit resurse şi eficienţa lor poate ridica unele semne de întrebare”.

Neagu a mai menţionat că atunci când nu există politici economice ale autorităţilor care să orienteze resursele către acele domenii considerate critice sau care să reprezinte viziunea de dezvoltare a ţării atunci există acest risc de a-ajuta pe toată lumea dar în final – mai ales în cazul României care are resurse financiare limitate, fiind singura ţară din UE în procedură de deficit bugetar excesiv -, există acest risc ca resursele să fie subutilizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO