Bănci și Asigurări

Fiul fostului şef al BCR a preluat conducerea unor fonduri de 8,5 mil. lei

Fiul fostului şef al BCR a preluat conducerea unor fonduri de 8,5 mil. lei

Nicolae Dănilă

Autor: Roxana Pricop

12.06.2012, 12:59 2060

Nicolae Alexandru Dănilă, fiului fostului preşedinte al BCR Nicolae Dănilă, este noul preşedinte al societăţii de administrare Star Asset Management, cu active în gestiune de 8,5 milioane de lei (1,8 mil. euro).

El a preluat conducerea societăţii după ce Dorin Dănescu s-a retras din funcţie după mai bine de şase ani de mandat. În vârstă de 30 de ani, Nicolae Alexandru Dănilă este acţionar la societatea de administrare cu 4,96% din capital. El mai deţine şi funcţia de director general.

Din Consiliul de Administraţie al societăţii mai face parte Georgeta Dănilă, soţia lui Nicolae Dănilă şi în prezent membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale Române. Ea este cel mai mare acţionar al Star AM cu 66% din capital. Al treilea administrator este Romeo Pomponiu, acţionar cu 4,5% din capital. Pomponiu este directorul general al retailerului de îmbrăcăminte Steilmann.

Nicolae Dănilă, fostul director general al BCR, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bogaţi bancheri locali. El este în prezent membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale.

Star Asset Management este un jucător de talie mică, activele de 8,5 milioane de lei în administrare conferindu-i o cotă de 0,1% din piaţa de 8,7 mld. lei a fondurilor mutuale. Activele societăţii provin de la două fonduri mutuale, Star Next şi Star Focus, specializate în investiţii diversificate. În cele două fonduri investesc 170 de persoane.

Administratorii independenţi, care nu aparţin unor grupuri financiare, aşa cum este Star AM, au tot mai puţină vizibilitate pe piaţa locală de fonduri mutuale. Principalele cauze sunt legate de faptul că administratorii independenţi nu au o reţea proprie puternică de vânzare şi depind de bănci în distribuirea fondurilor. Băncile preferă cel mai adesea să îşi vândă propriile fonduri şi trec în plan secundar vânzarea fondurilor provenind de la administratori din afara grupului. Drept dovadă, administratorii bancari au fost cei care au atras cele mai mari sume din vânzarea fondurilor mutuale în ultimii cinci ani. O altă cauză a lipsei de vizibilitate este dată de faptul că portofoliile administratorilor independenţi sunt formate din fonduri cu investiţii în acţiuni. În ultimii cinci ani, acţiunile au scăzut puternic din cauza crizei, iar investitori nu mai sunt dispuşi să îşi asume riscuri, astfel că cele mai vândute fonduri în ultimii ani au fost cele monetare, care sunt cel mai puţin riscante şi nu investesc în acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO