Bănci și Asigurări

Finanţele vor să vândă titluri de stat de 3,7 mld. lei în iunie

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

02.06.2014, 00:04 127

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute luna aceasta 3,7 mld. lei (850 mil. euro) prin opt emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, suma vizată fiind cu 230 milioane de lei peste cea atrasă în mai, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Finanţele au atras aproape 3,5 mld. lei luna trecută, uşor peste prospectul iniţial, pe fondul scăderii randamentelor plătite. Analiştii se aşteaptă ca în contextul îmbunătăţirii lichidităţii din piaţa monetară, randamentele titlurilor de stat în lei să continue să scadă şi în perioada următoare.

„Cred că lichiditatea se va îmbunătăţi în continuare pentru că ieşirile din piaţa monetară vor fi cel mai probabil compensate de creşterea deficitului bugetar şi de intervenţiile valutare realizate cu scopul de a limita aprecierea leului. Ratele pe termen scurt vor scădea în aceste condiţii, ceea ce va conduce cel mai probabil la scăderi în randamentele titlurilor de stat pe termen scurt“, comentează Mihai Ţânţaru, analist al ING Bank.

Ministerul Finanţelor va redeschide luna aceasta emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa la 3, 5, 10 şi 15 ani. Obligaţiunile pe cinci ani vândute în luna mai au avut randamente de circa 4,1% pe an, iar cele pe zece ani de 4,7%. Finanţele vor organiza în luna iunie şi două licitaţii pentru vânzarea de certificate de trezorerie pe 6 luni şi respectiv un an.

WikiZF: Profilul companiei ING

Primele două licitaţii din luna iunie sunt organizate astăzi pentru vânzarea de titluri în valoare de 200 milioane de lei cu scadenţa în iulie 2027 şi respectiv obligaţiuni de 600 milioane de lei cu scadenţa în iunie 2019. Trezoreria vrea să împrumute luna aceasta 2,4 miliarde de lei în cadrul a opt operaţiuni principale, iar 315 milioane de lei sunt programate pentru sesiunile suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO