Bănci și Asigurări

Finanţele vor să împrumute 3,6 mld. lei în noiembrie, sub nivelul de luna trecută

Finanţele vor să împrumute 3,6 mld. lei în noiembrie,...

Autor: Marius Oncu, Ciprian Botea

03.11.2014, 00:03 69

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna noiembrie 3,65 miliarde de lei (echivalentul a 825 mil. euro) prin vânzarea de certificate de trezorerie cu maturitatea de 12 luni şi de obligaţiuni cu scadenţă la trei, cinci, şapte, zece şi 15 ani.

Trezoreria vrea să atragă 3,3 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni în cadrul licitaţiilor de referinţă, unde costurile sunt stabilite în funcţie de cererea din partea cumpărătorilor. Alte 345 milioane de lei reprezintă sesiuni suplimentare.

Planul de împrumut prevede o singură licitaţie pentru vânzarea de certificate de trezorerie, în valoare de un miliard de lei, şi alte şase sesiuni în care statul vrea să obţină fonduri în schimbul unor obli­ga­ţiuni cu scadenţe variind între 3 şi 15 ani.

Trezoreria a atras în octombrie de pe piaţa internă aproape 4,1 miliarde de lei, 90% din această su­mă fiind afe­rentă licitaţi­ilor de referin­ţă.

Suma îm­prumutată în octombrie a fost a patra cea mai mare sumă lunară din acest an. Cea mai mare sumă lunară, de 5,1 miliarde de lei, a fost împrumutată în ianuarie.

Cea mai mică sumă a fost în septembrie, 2,1 miliarde de lei, pe fondul a creşterii randamentelor solicitate de bănci.

Statul a împrumutat mai puţin decât îşi propusese în trei dintre licitaţiile din luna septembrie din cauza creşterii costurilor. Băncile au cerut randamente mai mari în condiţiile în care se împrumutau mai scump la rândul lor de pe piaţa monetară.

Ministerul Finanţelor a fost foarte activ pe pieţele externe în ultimii doi ani, iar 2014 nu a făcut excepţie. Statul a împrumutat luna trecută 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de eurobonduri scadente peste 10 ani, la un randament de 2,97% pe an, un minim istoric.

De la începutul anului, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 33,7 miliarde de lei şi 929 milioane de euro prin vânzare de titluri de stat.

La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde de dolari şi 2,75 miliarde de euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO