Bănci și Asigurări

Finantele imprumuta mai mult, la scadente mai lungi

02.03.2005, 00:00 17

Noutati in programul emisiunilor de titluri de stat pe luna martie, anuntat pe ultima suta de metri: Ministerul Finantelor intentioneaza sa stranga de pe piata o suma reprezentand echivalentul a peste 75 mil. euro, adica aproape de trei ori mai mult decat in lunile din urma.


In plus, instrumentele prin care se pregateste sa atraga lichiditatile respective cuprind numai obligatiuni de stat cu dobanda fixa, fiind astfel eliminata emisiunea lunara de bonduri pe cinci ani cu dobanda indexabila cu rata inflatiei. Exceptia o constituie programarea chiar spre sfarsitul lui martie a unei emisiuni de certificate de trezorerie pe trei luni, care disparuse din portofoliul Trezoreriei statului de la inceputul toamnei lui 2004.


Oricum, Finantele intentioneaza sa extinda ponderea instrumentelor cu maturitati mai lungi, care sa-i permita in continuare reduceri ale efortului rascumpararilor periodice. Oferta lunii martie include nu mai putin de trei emisiuni de obligatiuni de stat cu dobanda fixa si scadenta la cinci ani, fiecare cu valoarea nominala de 500 mld. lei. Li se adauga o emisiuni de bonduri pe doi ani si o alta pe trei ani, in valoare de cate 600 mld. lei.


De altfel, Ministerul Finantelor si-a anuntat intentia de a extinde in acest an maturitatile obligatiunilor pana la sapte si zece ani, restrangand astfel decalajul care desparte piata financiara autohtona de cele ale vecinilor.



Luna februarie a adus prima emisiune de obligatiuni cu dobanda fixa pe cinci ani, care a fost subscrisa la o rata a dobanzii spectaculos de scazuta. Astfel, dobanda acordata de Ministerul Finantelor a scazut in premiera sub nivelul de 10%, pana la 7,9% pe an pentru obligatiunile cu scadenta la cinci ani. De asemenea, Trezoreria statului a vandut luna trecuta titluri pe doi ani la o dobanda de 8,9% pe an, respectiv cu 2,59% sub cea inregistrata la emisiunea precedenta, adica din luna decembrie a lui 2004. Si la bondurile pe trei ani dobanda a scazut la 7,9%, indicand un eventual potential de reducere in continuare a ratei la titlurile pe cinci ani.



Toate seriile de obligatiuni au fost suprasubscrise de pana la 13 ori, aratand interesul pietei pentru aceste solutii de plasare a lichiditatilor. In acelasi timp, apetitul mare poate fi pus pe seama incercarilor unor investitori straini de a intra pe piata cu ajutorul bancilor ai caror clienti sunt, chiar daca reglementarile in vigoare nu le permit inca accesul direct la titluri de stat in lei. Majoritatea sumelor subscrise au provenit de la clienti si nu de la banci, care au preferat plasamentele pe termene scurte la BNR si la dobanzi mai atractive.



Dincolo de schimbarile din structura ofertei de instrumente, majorarea substantiala a valorii totale a emisiunilor de titluri nu poate decat sa-i bucure pe investitori, avand in vedere posibilitatile restranse de plasare a excedentului de lichiditati.



Reaparitia in programul Trezoreriei statului a unei emisiuni de certificate cu scadenta la trei luni poate fi pusa pe seama estimarii unor nevoi de plati la sfarsit de luna, valoarea nominala fiind de 100 mld. lei. In februarie, BNR a acordat la certificatele sale de depozit o dobanda medie de 10,94%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO