Bănci și Asigurări

Finantele au program de imprumut. Nu obligatoriu insa

04.08.2003, 00:00 12



Ministerul Finantelor are programat pentru luna aceasta sa atraga de la bancile comerciale 5.100 miliarde de lei, cea mai mare parte a banilor intentionand sa-i obtina pe termen scurt - pana la un an - prin emiterea de certificate de trezorerie. Pe termen mai lung - adica doi si trei ani - Finantele mizeaza pe 1.500 miliarde de lei.



Va fi foarte interesat de vazut care va fi politica de dobanzi pe care o va aplica luna aceasta ca si raspunsul pe care il vor da bancile, tinand cont ca in iulie Finantele- prin insusi dobanzile acceptate - nu au reusit sa atraga din piata nici macar jumatate din ceea ce isi propusese.



De mai bine de doua luni de zile, obligatiunile de stat pe trei ani au ramas un instrument "de ochii lumii", pe care Ministerul Finantelor il mentine in portofoliu desi respinge succesiv ofertele bancilor, care cer dobanzi mai mari. Situatia este similara in cazul obligatiunilor pe doi ani, ofertele depuse la ultimele licitatii fiind respinse.



Motivul: Ministerul Finantelor continua sa urmeze o politica prin care se incapataneaza sa respinga cresteri de dobanzi peste 14,55% la doi ani, respectiv 13,9% la trei ani, lasand practic BNR sa se lupte cu lichiditatea de pe piata monetara. Banca nationala plateste de mai bine de doua luni o dobanda medie de 18,25% pe an pentru depozitele pe o luna, dobanda considerata acceptabila de banci.



Desigur, pozitia Finantelor este in prezent confortabila, cu cele 700 milioane de euro din euroobligatiuni intrate in cont. Si se pare si cu banii de la populatie.



Pentru a treia oara consecutiv Finantele au prelungit, pana la sfarsitul lunii august, termenul de subscriptie pentru certificatele de trezorerie destinate populatiei lansate in luna mai a acestui an. Trezoreria Statului a emis titluri cu termen de 180 de zile si o dobanda de 14,5% pe an, precum si certificate cu scadenta la 90 de zile si o rata a dobanzii de 14% pe an.



Potrivit ofertei initiale, termenul limita de subscriptie a fost 30 mai, dar perioada a fost prelungita o data pana la 27 iunie, iar apoi pana la 1 august.



Titlurile de stat au fost considerate dintotdeauna o alternativa de luat in calcul la clasicele depozite bancare, nu de putine ori bancherii acuzand Finantele de concurenta neloiala. Dobanzile bancare oscileaza acum intre 13-15% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO