Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 800 mil. lei pe un an, la dobândă de sub 1,5%

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu

13.02.2015, 00:00 261

Trezoreria a primit oferte de 1,32 miliarde de lei, dar a atras în final doar suma prevăzută în prospectul de împrumut pentru luna februarie.

Ministerul Finnanţelor a obţinut joi un randament mediu pe an de 1,46%. În luna ianuarie, statul a vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la 11 luni şi randament de 1,36% pe an. Precedenta vânzare de certificate cu maturitatate de 12 luni a avut loc în luna decembrie, când statul a atras 1 miliard de lei la un randament mediu pe an de 1,6%.

Randamentul maxim înregistrat joi s-a situat la 1,5% pe an, în timp ce în piaţa secundară cererea din partea investitorilor pentru obligaţiuni cu maturitate similară indica un nivel ceva mai ridicat de 1,55%.

"Scadenţă mai scurtă şi condiţiile generoase de lichiditate ar putea compensa parţial contextul nefavorabil. Aşadar, credem că licitaţia ar trebui să meargă mai bine dacat cele pentru titluri de stat cu scadenţe mai lungi, care au avut loc în această lună şi unde randamentul maxim a fost considerabil mai ridicat decât cel la care participanţii din piaţă secundară erau dispuşi să cumpere în
şedinţa precedentă", se arată într-o notă de cercetare a ING Bank România, transmisă înainte de anunţarea rezultatului licitaţiei Finanţelor.

Ministerul Finanţelor a planificat să împrumute în februarie prin vânzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începând din februarie 2011 şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an.

În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul are planificat să obţină 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în cadrul cărora vinde titluri în condiţiile stabilite în cadrul licitaţiilor de referinţă, intenţionează să atragă 480 de milioane de lei.

Astfel, în februarie, Ministerul Finanţelor vrea să vândă certificate de trezorerie în valoare de 1,3 miliarde de lei şi cu maturităţi de 3 şi 12 luni, în timp ce restul sumei până la 4,98 miliarde de lei ar urma să fie obţinută prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea de 3, 5, 7, 10 şi 15 ani.

Până în prezent, statul a împrumutat în luna februarie, inclusiv rezultatul licitaţiei de joi, suma de 2,87 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO