Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 3,45 mld. lei pe un an, iar randamentul a scăzut la 6,21%

Autor: Monica Juganaru

17.01.2012, 00:00 123

Ministerul de Finanţe a vândut luni certificate de trezorerie cu maturitatea la un an în valoare de 3,45 miliarde de lei (circa 800 mil. euro), de 2,3 ori mai mult decât valoarea indicativă, la un randament mediu în scădere uşoară, de 6,21%. Băncile au subscris în total titluri de 4,25 miliarde de lei, de aproape trei ori peste valoarea programată a licitaţiei, care era de 1,5 miliarde de lei.

Dealerii se aşteptau ca aceste instrumente să fie vândute la un randament în scădere, de circa 6,2%, în linie cu cele practicate pe piaţa secundară. Totodată, unii dealeri spun că presiunea descendentă asupra randamentului este determinată în principal de practica unui număr restrâns de bănci de a finanţa statul bazându-se pe lichiditatea oferită regulat de banca centrală.

Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a fost organizată săptămâna trecută, când Ministerul Finanţelor a atras 2,38 miliarde lei (546 milioane euro), aproape dublu faţă de valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,23%. Pentru luna ianuarie, Finanţele au anunţat că vor să împrumute 4,5 miliarde lei prin licitaţii pentru vânzare de certificate de trezorerie şi redeschiderea a trei emisiuni de obligaţiuni. Trezoreria a strâns deja 8,2 mld. lei în primele patru licitaţii din an şi mai are programate încă două emisiuni de vânzare de titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO