Bănci și Asigurări

Finanţele au depăşit presiunea pe dobânzi şi adună 1 mld. lei la randament de 6,64% pe an

Autor: Razvan Voican

08.11.2011, 00:00 36

Ministerul Finanţelor a reuşit ieri să împrumute de la bănci suma programată de un miliard de lei prin certificate de trezorerie pe un an la un randament de 6,64% pe an, în scădere faţă de licitaţiile precedente. Din cauza presiunii de creştere a randamentelor care s-a manifestat pe piaţă în ultimele luni, Finanţele au încercat luna trecută o scadenţă nouă de 11 luni, atrăgând 735 mil. lei la o dobândă de 6,82%.

Precedentele emisiuni de certificate de trezorerie pe un an au avut loc în septembrie, statul oferind atunci randamente de 6,73 - 6,76%. Ieri băncile erau dispuse să plaseze în titluri de stat 2,8 mld. lei, aproape triplu faţă de suma programată de Finanţe, în condiţiile în care situaţia lichidităţii pe piaţă s-a îmbunătăţit, BNR făcând reglaje săptămânale cu injecţii repo care acoperă necesarul băncilor care au dificultăţi în a accesa piaţa. În a doua jumătate a acestei luni Ministerul Finanţelor se pregăteşte să lanseze o emisiune de obligaţiuni în SUA, operaţiune care îi va reduce dependenţa de piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO