Bănci și Asigurări

Finantarile pe termen lung s-au dublat intr-un an

22.05.2007, 15:19 17

Creditele pe termen si-au majorat sensibil ponderea in totalul finantarilor acordate de banci, consolidandu-si pozitia dominanta, dupa ce au inregistrat o dublare in ultimul an.
La sfarsitul lui martie, soldul creditelor acordate pe termene mai mari de cinci ani era de 48,8 miliarde de lei (14,5 miliarde de euro), marcand o crestere cu 99% fata de martie anul trecut. In aceste conditii, finantarile contractate pe termen lung reprezinta aproape 43%, fata de 33% in martie anul trecut.
Creditele pe termen mediu au urcat cu 30% in aceasta perioada, pana la 30 de miliarde de lei (9 miliarde de euro), potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare, care colecteaza informatii privind expunerile bancilor catre un singur debitor, mai mari de 20.000 de lei.
Insa creditele pe termen scurt, care erau preponderente la sfarsitul lui 2005, au inregistrat un ritm de crestere destul de modest in ultimele 12 luni. Soldul acestora a urcat cu 38%, pana la 35,3 miliarde de lei (echivalentul a 10,5 miliarde de euro). In aceste conditii, ponderea lor a scazut la 31%, de la 35%, in martie anul trecut.
Evolutia a avut loc in conditiile in care atat clientii individuali, cat si companiile, s-au orientat tot mai mult catre scadentele lungi. In cazul companiilor, in ultimul timp a crescut cererea de finantari pentru investitii, acordate pe perioade mai lungi, dupa ce in ultimii ani fusese preponderent creditul pentru capital de lucru.
In ceea ce priveste clientii individuali, prelungirea scandetelor a venit ca un raspuns la cererea de a accesa finantari mai mari sub reglementarile stranse ale BNR privind gradul de indatorare. Astfel, bancile au prelungit scadentele atat la creditele de consum, care au ajuns acum chiar si la zece ani, cat si la cele imobiliare, care se intind pe 30-35 de ani. Si dezvoltarea rapida a creditelor de nevoi personale garantate cu ipoteca, care permit contractarea unor sume importante pe perioade lungi fara a fi insa necesara o justificare a utilizarii lor, a condus la cresterea semnificativa a sumelor contractate pe perioade lungi. Potrivit BNR, scadentele lungi sunt cele mai mari de 5 ani, in timp ce creditele pe termen scurt sunt cele cu scadente mai mici de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO