Bănci și Asigurări

Finantari de trei ori mai mari pentru Egnatia Leasing

15.05.2007, 18:32 24

Egnatia Leasing, membra a grupului financiar elen Egnatia, a finantat anul trecut bunuri in valoare de 71,9 mil. euro, de aproape trei ori mai mult decat valoarea de 26,3 mil. euro din 2005.
Compania a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri, calculata ca valoarea contractelor incheiate, de 99 de milioane de euro, in crestere cu 138% fata de nivelul inregistrat in anul anterior.
Profitul net realizat de firma elena de leasing anul trecut a fost de 2,5 milioane de lei (0,7 mil. euro), in conditiile in care avea 30 de angajati.
Superioara ritmului de crestere al pietei leasingului de 62%, evolutia Egnatia a fost una dintre cele mai rapide dintre jucatorii locali. Printre companiile de leasing care au inregistrat anul trecut o crestere peste nivelul pietei se numara Credit Europe (fosta Finans International Leasing), Tiriac Leasing, Piraeus, Motoractive sau Romstal.
Credit Europe Leasing a realizat anul trecut o crestere de 160% a contractelor, pana la 120 de milioane de euro, pe fondul diversificarii ofertelor de finantare si al imbunatatirii serviciilor. Aceasta evolutie a permis companiei turcesti de leasing sa se plaseze pe pozitia a zecea in top leasing dupa ce in 2005 ocupa locul 15. Piraeus Leasing este o alta firma de leasing, sustinuta de o banca locala, care si-a dublat finantarile in 2006 pana la 110 milioane de euro. Ritmurile accelerate de crestere ale jucatorilor din leasing au determinat ca acest sector sa fie in 2006 unul dintre cele mai dinamice din punct de vedere al achizitiilor. Astfel, belgienii de la KBC au achizitionat Romstal Leasing pentru 70 mil. euro, in timp ce GE Money a cumparat Motoractive Leasing intr-o tranzactie de 140 mil. $ alaturi de Domenia Credit si Ralfi (brandul de credite de consum al Estima Finance).
Finantarile realizate la nivelul pietei leasingului in 2006 au fost de 3,26 miliarde de euro, in conditiile in care leasingul auto a pierdut teren in fata celui imobiliar si de echipamente. Leasingul imobiliar si-a dublat ponderea in totalul pietei de leasing de la 2,4% in 2005 la 5% in 2006 pentru a ajunge la finantari de 147 mil. euro, in contextul in care avea o pondere de aproape zero in total piata in anul 2003.
Companiile de leasing subsidiare bancilor, printre care se numara Egnatia Leasing, continua sa controleze piata leasingului cu 75% din totalul activelor finantate in 2006, in timp ce sectorul companiilor independente a avut o cota de 17,5%. O pondere de 7,5% din piata au avut-o firmele captive care apartin unor dealeri sau importatori auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO