Bănci și Asigurări

Finanţare record. Raiffeisen Bank acordă Romgaz un credit de 325 mil. euro pe 5 ani pentru a acoperi o parte din achiziţia acţiunilor Exxon în proiectul de gaze de la Marea Neagră

Finanţare record. Raiffeisen Bank acordă Romgaz un...

Autor: Cristina Bellu

30.03.2022, 11:45 2090

♦ Romgaz nu trebuie să depună nicio garanţie, comisionul de acordare a creditului este zero, iar rata de dobândă este Euribor la 3 luni plus o marjă anuală.

Romgaz (SNG), companie controlată de statul român prin Ministerul Energiei, a anunţat miercuri la bursă că a semnat cu Raiffeisen Bank un contract de împrumut bancar în valoare de 325 milioane euro, care acoperă o parte din preţul privind achiziţia participării americanilor de la Exxon în proiectul de gaze Neptun Deep de la Marea Neagră, unde deţin 50%.

Facilitatea de împrumut are o perioadă de scadenţă de cinci ani şi este corelată cu performanţa financiară generală a companiei. Potrivit informaţiilor furnizate de oficialii Romgaz, compania nu trebuie să depună nicio garanţie, comisionul de acordare a creditului este zero, iar rata de dobândă este EURIBOR la 3 luni plus o marjă anuală.

„Semnarea aces­­­tui acord de fi­nan­­ţare este nece­sar realizării unui obiec­tiv important asu­mat în Strategia Romgaz de dez­vol­tare pentru pe­rioada 2021-2030, res­pectiv pentru fi­na­lizarea achi­ziţiei ac­ţiunilor EMEPRL, care de­ţine 50% din drep­turile şi obliga­ţi­ile aferente peri­me­trului Neptun Deep“, spune Aristotel Jude, directorul general al Romgaz.

„Este un prim pas care dovedeşte determinarea noastră de a menţine ROMGAZ drept cel mai important jucător pe piaţa de gaze din România şi a ne poziţiona strategic în contextul actual geopolitic“, mai spune spune Aristotel Jude.

El apreciază că dezvoltarea şi exploatarea cât mai curând posibil a zăcămintelor cu potenţial comercial din perimetrul Neptun Deep vor asigura adăugarea la producţia de gaze naturale a României a unor volume considerabile care vor susţine securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale a ţării.

Răzvan Popescu, directorul economic al companiei, spune că acest acord constituie prima etapă de finanţare necesară Romgaz în contextul proiectului Neptun Deep, urmând ca după finalizarea tranzacţiei de achiziţie a acţiunilor EMEPRL să fie demarate formalităţile asigurării viitoarelor finanţări necesare grupului pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

„Acordul de finanţare în valoare de 325 milioane euro la care am ajuns cu Romgaz este un exemplu pentru angajamentul nostru de a susţine procesul de tranziţie spre o economie mai verde, permiţând companiilor să-şi implementeze strategiile lor sustenabile,” adaugă Cătălin Cepişcă, Senior Director în cadrul Raiffeisen Bank.

Tranzacţia a fost consiliată de firmele de avocatură Dentons, care a asistat Romgaz, şi Wolf Theiss, care a reprezentat creditorul Raiffeisen Bank.

Pe 22 martie, Romgaz a anunţat că se îndreaptă spre finalul tranzacţiei cu gigantul Exxon privind achiziţia participării americanilor în proiectul de gaze de la Marea Neagră. 

Potrivit companiei, valoarea tranzacţiei este de 1,06 mld. dolari, iar Romgaz urma să depună o garanţie de 106 mil. dolari imediat. 

Conducerea Romgaz a menţionat că finalizarea tranzacţiei va avea loc în trimestrul al doilea.

Tranzacţia a fost întârziată în ultima perioadă datorită ajustării unor clauze din contractul de vânzare-cumpărare. 

Romgaz a cumpărat 50% din proiectul de gaze din Marea Neagră, cealaltă parte fiind deţinută de OMV Petrom.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO