Bănci și Asigurări

Finansbank se imprumuta de 55 mil. euro pentru a finanta exportatorii

12.10.2005, 18:20 14

Finansbank Romania a obtinut un credit sindicalizat in valoare de 55 de milioane de euro. Creditul are o maturitate de un an, fiind contractat la o marja de 0,9% peste EURIBOR.

"Vom utiliza aceste fonduri pentru a acorda finantari clientilor nostri care au activitati de export, dezvoltandu-ne astfel afacerile pe partea de trade-finance, in colaborare cu bancile partenere", a declarat Tamer Ozatakul, presedintele Finansbank.

Proiectul initial prevedea atragerea unei finantari de 30 de milioane de euro, insa ofertele totale ale bancilor participante la sindicalizare au insumat 61 de milioane de euro. Anul trecut Finansbank a mai contractat un credit sindicalizat, in valoare de 15 milioane de euro, cu o maturitate de un an.

Facilitatea, la care au participat 19 institutii financiare, a fost condusa de Alpha Bank Romania, Bank of New York, Commerzbank, GarantiBank, Wachovia Bank si Raiffeisen Zentralbank Osterreich in calitate de aranjori principali.

Finansbank a inregistrat o dezvoltare dinamica, dublandu-si activele in ultimul an. Ritmul inalt de crestere se datoreaza insa si bazei de comparatie reduse.

"Activele nete depasesc in acest moment 315 milioane de euro si cred ca vom ajunge la 350 de milioane de euro pana la sfarsitul anului. Profitul la sfarsitul lui august a fost de 3 milioane de euro", a mai spus Ozatakul. In septembrie anul trecut, banca detinea active de 160 mil. euro.

Afacerile bancii pe partea de corporate au crescut rapid, ajungand la aproximativ 150 de milioane de euro in prezent, de peste trei ori mai mult decat in urma cu un an. Incepand de anul viitor, Finansbank va intra si pe piata intreprinderilor mici si mijlocii, pentru care nu are in prezent produse dedicate.

La sfarsitul lui septembrie banca avea credite acordate in valoare de 200 de milioane de euro, in timp ce depozitele atrase de la clienti totalizau 180 de milioane de euro.

"Avem nevoie de surse in valuta. In moneda locala ne asiguram finantarea prin depozitele atrase de la clienti, iar daca va fi nevoie, vom lansa o emisiune de obligatiuni. Momentan nu avem insa in plan o asemenea miscare", a mai spus Ozatakul.

Banca a operat luna trecuta o reducere de dobanzi, fiind printre primii jucatori din sistem care au reactionat la normele mai restrictive privind finantarea in valuta si deciziile BNR privind micsorarea dobanzilor de politica monetara si la facilitatea de depozit. Potrivit oficialilor bancii, Finansbank nu depaseste in prezent plafonul de 300% din nivelul fondurilor proprii pentru creditele in valuta acordate clientilor care nu realizeaza venituri in moneda in care se imprumuta.

Banca opereaza in prezent o retea de 33 de sucursale si preconizeaza extinderea acesteia pana la 40-50 de unitati, pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO