Bănci și Asigurări

Finansbank se gandeste sa suplimenteze oferta de obligatiuni

22.10.2004, 00:00 18

Oferta de obligatiuni pe trei ani a Finansbank a fost subscrisa aproape in totalitate in mai putin de o saptamana din cele doua de oferta, iar banca ar putea suplimenta oferta cu inca 150 miliarde de lei pana la 500 miliarde de lei, optiune pe care si-a rezervat-o prin prospectul de emisiune.
"Saptamana acesta se va subscrie destul de mult, iar conform prospectului de emisiune aprobat de CNVM este foarte probabil ca oferta sa fie suplimentata pana la 500 miliarde de lei," a declarat Laurentiu Ciocarlan, director in cadrul Raiffeisen Capital & Investment, lead managerul sindicatului de intermediere a ofertei. Cealalta societate de brokeraj care participa in calitate de manager la intermedierea ofertei este Finans Securities, societatea de brokeraj pe piata de capital a Finansbank. El a mai precizat ca cele mai multe din cererile de subscriere primite pana in prezent au venit din partea marilor investitori, reactia segmentului de retail fiind destul de redusa.
Finansbank a lansat la inceputul saptamanii o oferta publica de obligatiuni cu valoarea nominala de 10 milioane de lei si cu scadenta la trei ani. Dobanda platita de banca pentru aceste obligatiuni va fi calculata dupa formula: media aritmetica a dobanzilor BUBID si BUBOR la sase luni plus 0,75 puncte procentuale. Prima rata a dobanzii va fi de 18%. Obligatiunile urmeaza sa fie listate la Bursa de Valori (BVB), inregistrarea cererilor de subscriere facandu-se de altfel prin sistemul tehnic al BVB.
Ultimele saptamani au adus o cerere crescuta pe piata romaneasca a obligatiunilor, in conditiiile in  care ultimele patru luni au adus un numar extrem de redus al ofertelor primare. BRD Securities a reusit de exemplu sa vanda obligatkiunile in valoare de 20 miliarde de lei in doar patru minute. Pe de alta parte, la Bursa cotatiile de pe piata ale obligatiunilor depasesc cu cateva procente valoarea nominala, din cauza lipsei de vanzatori de pe piata, dar si pentru ca investitorii sunt dispusi sa accepte rendemente mai mici decat cele la care au fost emise titlurile. Laurentiu Ciocarlan, crede ca din cauza alegerilor si a sarbatorilor de iarna,  pana in primavara anului viitor nu se vor mai inregistra oferte de valoare ridicata. "Nu ma astept sa fie nimic semnificativ pe piata obligatiunilor in urmatoarele patru luni," a spus el.
Oferta de obligatiuni Finansbank este cea de-a treia din acest an a unei banci dupa cele ale BRD si Raiffeisen.  La fel ca celelalte doua banci, Finansbank va folosi fondurile astfel atrase pentru a sustine activitatea de creditare pe termen lung.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO