Bănci și Asigurări

Eximbank va acoperi riscul valutar pentru exportatori

23.02.2005, 00:00 31

Banca de Export-Import a Romaniei (Eximbank) va lansa in acest an produse care vor permite exportatorilor sa se protejeze impotriva riscurilor de fluctuatie a cursului valutar (hedging), care pot avea un impact semificativ asupra profiturilor companiilor cu activitati de comert exterior.



Eximbank are drept principal obiectiv sustinerea comertului exterior prin instrumente financiar-bancare si de asigurari specifice. Intentia bancii vine pe fondul fluctuatiilor puternice ale cursului valutar pe piata de la Bucuresti unde leul a inregistrat in cateva zile variatii de aproape 10% fata de euro si dolar.



Produsele de hedging valutar permit exportatorilor sau importatorilor sa stabileasca in avans cursul la care vor face schimbul valutar pentru incasarile sau platile din operatiuni de comert exterior.



"Vrem sa demaram incepand din acest an operatiuni de acoperire a riscului valutar. Este adevarat ca exportatorii sufera de pe urma aprecierii monedei nationale, dar suntem convinsi ca acestia sufera si mai mult de pe urma fluctuatiilor puternice ale cursului", spune Mariana Diaconescu, presedintele Eximbank. Banca are in acest an alocate de la bugetul de stat 3.450 miliarde de lei (96 milioane de euro, pentru sprijinirea exporturilor. Diaconescu a mai precizat ca principala problema in lansarea unui astfel de produs este lipsa unei piete secundare pentru astfel de instrumente, o astfel de piata putand permite bancii sa isi acopere la randul sau riscul.



Mai multe banci comerciale realizeaza in prezent pentru clienti tranzactii valutare forward care permit acoperirea riscurilor valutare, dar companiile se plang de costurile ridicate ale acestor produse.



"Inca nu avem preturi destul de atractive pentru operatiunile de acoperire a riscului valutar," considera Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor.



Eximbank a obtinut, anul trecut, un profit brut de 422 miliarde de lei (circa 10,4 milioane de euro), depasind estimarile initiale, care vizau obtinerea unui rezultat brut de aproximativ 10 milioane de euro. Presedintele bancii se asteapta pentru acest an la un profit in scadere fata de cel de anul trecut. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO