Bănci și Asigurări

EximBank, profituri în creştere cu 30% în primul semestru faţă de perioada similară din 2013

EximBank, profituri în creştere cu 30% în primul...

Autor: Ovidiu Tempea

23.07.2014, 11:55 261

Din volumul expunerilor noi acordate (atât în nume şi cont propriu, cât şi în numele şi contul statului), circa 90% au fost orientate către finanţarea companiilor, diferenţa reprezentând scrisori de garanţie bancară sau plafoane multiprodus.

"Strategia abordată de EximBank în ultimii doi ani, de angajare proactivă a pieţei şi creştere a capacităţii de reacţie rapidă la nevoile clienţilor, a permis majorarea portofoliului de credite nete al băncii cu 24% faţă de sfârşitul lui 2013. Am reuşit într-un timp extrem de scurt să ne modernizăm oferta de produse şi vom continua să evoluăm în această direcţie astfel încât să ne transformăm într-un furnizor de produse financiare de foarte bună calitate. Avem în acest moment o ofertă completă şi complexă, şi vom continua să ne modernizăm soluţiile financiare pe toate palierele – de la finanţare, garantare, asigurare, la factoring, trade finance sau cash management. Suntem convinşi că 2014 se va încheia cu menţinerea EximBank pe o poziţie de top în clasamentul celor mai profitabile bănci din sistemul bancar românesc", a afirmat Traian Halalai, preşedinte EximBank, citat în comunicat.

El a adăugat că pe parcursul întregii perioade menţionate, procesul de optimizare a costurilor a continuat într-un mod prudent dar constant, ponderea costurilor operaţionale în venitul net bancar reducându-se de la 54,7% în anul 2012, la 52,5% în 2013, respectiv la 46,1% în semestrul I al anului 2014.

Faţă de sfârşitul anului precedent, activele băncii au crescut în şase luni cu 244 de milioane de lei, pe fondul dinamicii ascendente a portofoliului de credite acordate, mai mare cu 24% faţă de decembrie 2013.

"Una dintre direcţiile strategice de business din această perioadă a fost să îmbunătăţim structura activelor prin reorintarea investiţiilor din titluri de stat în plasamente interbancare (pe termen scurt), scopul final fiind acela de a disponibiliza fonduri pentru susţinerea creşterii activităţii de creditare. Totodată, ne-am concentrat pe menţinerea unei politici prudenţiale în ceea ce priveşte analiza riguroasă a dosarelor de credit, precum şi pe un efort susţinut în zona activităţilor de recuperare a creanţelor. Ne mândrim practic cu o rată a creditelor neperformante de doar 9,55%, mult sub media sistemului bancar, care la sfârşitul lunii martie era de 22,26%", a mai menţionat oficialul EximBank.

În acelaşi context al calităţii activelor, banca a precizat că 94% din volumul creditelor neperformante este aferent activităţii desfăşurate până la sfârşitul anului 2012, rata de neperformaţă aferentă activităţii ulterioare fiind de doar 1,4%.

EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune - finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene. Procesul de dezvoltare a reţelei operative a EximBank a demarat anul trecut, când au fost inaugurate patru noi agenţii. Cea mai recentă agenţie a fost inaugurată la Arad luna trecută, în prezent fiind în curs de amenajare încă două unităţi teritoriale. În prezent, EximBank deţine o reţea de 17 unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO