Bănci și Asigurări

Eximbank garanteaza creditele acordate de BRD exportatorilor

27.04.2006, 00:00 24

Eximbank va acorda garantii de export si servicii de asigurare pentru companiile exportatoare care lucreaza cu BRD-SocGen.

Cele doua banci au incheiat un acord de colaborare pe acest segment, care presupune chiar acordarea de finantari sindicalizate, in cazul in care necesitatile clientilor sunt semnificative.

"Acordul prevede ca Eximbank sa puna la dispozitia agentilor economici clienti ai BRD, in nume si cont stat sau in nume propriu, o serie de servicii si produse specifice. Avem in plan sa incheiem astfel de acorduri cu toate bancile interesate", spune Carmen Radu, presedintele Eximbank Romania.

Prin aceste acorduri, Eximbank isi largeste in mod semnificativ reteaua de distributie a produselor si serviciilor proprii, clientii bancilor comerciale putand astfel sa le acceseze la pachet cu cele ale bancilor comerciale.

In prezent, banca opereaza o retea proprie de opt sucursale. Practic, BRD va putea sa refinanteze sau cofinanteze proiectele clientilor. Acestia vor putea sa acceseze asigurari pentru riscurile de neplata sau pentru creditele destinate finantarii productiei de export de la Eximbank.

Banca va acorda si garantii in completarea garantiilor aduse de client, astfel incat companiile sa poata obtine finantari sau scrisori de garantie de la BRD-SocGen.

In cadrul acestui acord, Eximbank poate participa si la sindicalizari de credit, dar si risc, astfel incat se diminueaza riscul asumat de BRD. Oficialii BRD spun ca in prezent in portofoliul bancii se afla 1.400 dintre primii 3.000 de mari exportatori romani. Valoarea finantarilor destinate sustinerii productieri pentru export acordate acestora depaseste 200 mil. euro.

Capitalul social al Eximbank a fost majorat la sfarsitul anului trecut, ajungand la aproape 200 de milioane de euro. Banca a fost nevoita sa-si reorienteze operatiunile, dupa ce Consiliul Concurentei a scos in afara legii subventiile de dobanda, considerandu-le ajutoare de stat nepermise.

Banca se concentreaza acum pe acordarea de finantari pentru productia destinata exportului, garantii si asigurari pentru riscurile legate de activitatea de export. Pe de alta parte, Eximbank a inceput sa acorde finantari si pentru intreprinderi mici si mijlocii, precum si pentru proiecte de dezvoltare regionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels