Bănci și Asigurări

Eurohold, grupul bulgar din care face parte Euroins, susţine că şi-a îmbunătăţit situaţia financiară prin schimbarea reasigurătorului. Controlul ASF ce vizează indicatorii financiari ai companiei este încă în desfăşurare

Eurohold, grupul bulgar din care face parte Euroins,...

Autor: Mircea Nica

10.03.2023, 12:10 546

Eurohold, grupul bulgar din care face parte Euroins, susţine că indicatorii financiari ai companiei de pe piaţa locală s-ar fi îmbunătăţit prin plasarea unui risc reasigurat în valoare de 300 milioane euro la EIG Re, divizia de reasigurare din cadrul aceluiaşi grup.

Deşi grupul bulgar susţine că indicatorul de solvabilitate al Euroins România ar fi ajuns la 160%, compania încă se află în mijlocul unui control al ASF care va stabili în final dacă compania are într-adevăr indicatorii în limite legale şi de ce capital are nevoie.

Pe lângă rezultatele care vor fi făcute publice de ASF după finalizarea controlului, Eurohold susţine că, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), va efectua propriul audit independent al activităţii de reasigurare cu ajutorul unei companii internaţionale specializate.

Situaţia companiei Euroins România, al doilea cel mai mare asigurător RCA de pe piaţa locală după ce a preluat ştafeta de la falimentara City Insurance, s-a aflat de-a lungul ultimilor ani sub semnul întrebării. Până în ultimii doi ani, strategia Euroins România a fost bazată în proporţie de peste 97% pe segmentul RCA, o practică relativ similară cu cea a City Insurance.

În ceea ce priveşte strategia de tarifare a poliţelor RCA, Euroins a avut o strategie de tarifare similară cu cea a City Insurance, adică avea cele mai mici preţuri din piaţă, ceea ce a dus la o cotă dominantă a celor doi jucători, de peste 75% din întreaga piaţă RCA.

Odată cu retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea insolvenţei şi promovarea cererii de intrare în faliment a City Insurance de către ASF, Euroins România a devenit noul lider al pieţei. Deşi strategia Euroins a încercat să ia o nouă direcţie, una spre zona non-RCA, compania este în continuare puternic ancorată în asigurările auto.

În ultimii 15 ani, Euroins România a ajuns de la subscrieri de la 142,8 mil. lei şi o cotă de piaţă de 2,02%, la circa 2,4 mld. lei în primele 11 luni din 2022 şi o cotă de piaţă care cel mai probabil se află la circa 16% la finalul anului 2022 per total. În ceea ce priveşte cota de piaţă pe segmentul RCA, Euroins a ajuns la de 32,7% la finalul anului 2022, conform calculelor ZF pe baza datelor preliminare ale ASF, însemnând circa 2,6 mld. lei subscrieri pe zona RCA. Pe de altă parte, Kiril Boshov, CEO al Euroins Insurance Group, a spus în cadrul unei conferinţe de presă organizată în luna februarie că nivelul cotei de piaţă pe zona RCA ar fi de fapt în jurul a 27%.

Din punctul de vedere al ratei se solvabilitate (SCR) şi a cerinţei de capital minim (MCR) pentru perioada 2016-2021, cele mai mici niveluri s-au înregistrat în anul 2016, respectiv 108,9% rata SCR şi în 2021, cu o rată SCR de 107,6%. În ceea ce priveşte rata MCR, nivelul s-a aflat în permanenţă peste 200%.

În ceea ce priveşte coeficientul de lichiditate, conform rapoartelor publicate de Euroins, nivelul s-a situat peste 1,00, acesta fiind minimul legal cerut pentru funcţionare, dar se observă că în anii 2019 şi 2021, acest coeficient a fost la minimul respectiv. Din perspectiva capitalului, Euroins România a avut cel mai mic capital propriu în anul 2016, respectiv 199,8 mil. lei, ulterior acesta fiind peste 250 mil. lei, ajungând la 359,5 mil. lei în anul 2021.

Conform celor mai recente informaţii comunicate de Kiril Boshov, CEO-ul Euroins Insurance Group, grupul din care face parte Euroins România, nivelul capitalului propriu la finalul anului 2022 se afla la 410 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO