Bănci și Asigurări

Eurobank, actionarul Bancpost, se inscrie pe lista pentru CEC

08.04.2005, 19:10 24

Grupul bancar elen, EFG Eurobank Ergasias, actionarul majoritar al Bancpost, va participa la privatizarea CEC, a declarat ieri David Watson, directorul Diviziei de Relatii Internationale a grupului.

"Va pot asigura ca ne vom implica in privatizarea CEC, chiar daca numele nostru nu a fost amintit pana acum printre potentialii cumparatori", a spus Watson, responsabil si cu coordonarea activitatii de achizitii in EFG Eurobank. El este si reprezentantul bancii elene in Consiliul de Administratie al Bancpost.

Eurobank se adauga astfel unei lungi liste de banci straine care si-au exprimat chiar in repetate randuri hotararea de a depune oferta pentru CEC, atrase de reteaua extinsa, de cota de circa o treime din depozitele populatiei, precum si de bilantul curat, ca urmare a portofoliului de credite inca foarte restrans.

Anuntul Eurobank arata ca lista potentialilor investitori inca poate creste, pe langa numele deja cunoscute: Erste Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, HVB Bank, UniCredito, Societe Generale, BNP Paribas, Rabobank. Toti competitorii asteapta ca JP Morgan, consultantul statului, sa prezinte guvernului propunerea de strategie de privatizare, astfel incat sa poata fi deschisa camera de date a CEC.

Numarul mare de pretendenti are toate sansele sa conduca la obtinerea unui pret cat mai bun pentru cea mai veche institutie bancara romaneasca. CEC are active de circa 1,4 miliarde de euro si o retea de aproximativ 1.400 de unitati.

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a declarat recent ca privatizarea CEC va fi realizata inainte de vanzarea celeilalte banci cu capital de stat, BCR. De asemenea, Popescu a anuntat unificarea celor doua comisii de privatizare.

De curand, in functia de presedinte al CEC a fost numit Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR, care l-a inlocuit pe Enache Jiru. Radulescu si-a exprimat intentia de a "recalibra" activitatea CEC, continuand in acelasi timp proiectele incepute, asa cum este cel privind intrarea pe piata cardurilor.

Eurobank detine in prezent circa 55% din actiunile Bancpost, urmand sa preia in curand si pachetul de 7,4% controlat de GE Capital. La sfasitul anului trecut, BERD si IFC au intrat in actionariat cu cate 7,2%.

Infiintata in 1991, ca banca universala, comerciala si de economii, cu capital integral de stat, Bancpost a devenit in noiembrie 2002 prima banca 100% privatizata din sistemul bancar romanesc. Banca deserveste in prezent o retea de 150 de unitati, prin care administreaza peste 3 milioane de conturi.

In plus, in baza unui acord comercial incheiat cu Posta Romana, Bancpost ofera produse si servicii si prin intermediul a peste 2.650 de oficii postale, facilitand astfel accesul unui numar cat mai mare de clienti la portofoliul de produse al bancii. Bancpost este si unul dintre principalii emitenti de carduri pe piata romaneasca, cu peste 1.650.000 de carduri emise si o retea de 500 ATM-uri si 1.527 POS-uri.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO