Bănci și Asigurări

Euro vrea sa arate ca este sef la acest sfarsit de an

08.12.2003, 00:00 22



Terenul castigat din nou in acest sfarsit de saptamana de moneda unica europena in raport cu dolarul pe pietele externe - euro a fost cotat chiar la 1,2170 dolari - ar putea da din nou bataie de cap bancii centrale in aceasta ultima luna din an. Chiar daca un euro puternic si la Bucuresti ar putea echilibra intr-o oarecare masura balanta comerciala, prin favorizarea exportatorilor, chiar si compromisa fata de prognozele initiale, inflatia anuala "atarna" in acest moment mai greu pentru autoritati.



Cum aprecierea euro in fata valutei americane de peste week-end nu a mai fost prinsa in tranzactiile de vineri de pe piata valutara interbancara de la Bucuresti este de asteptat ca astazi pretul in lei al monedei europene sa fie direct in crestere la deschidere.



Dealerii si trezorierii de la Bucuresti se asteapta ca primele tranzactii din aceasta dimineata sa se faca la cotatii undeva spre 40.500 lei pentru un euro, dar cu toate acestea ei nu intrevad o interventie a bancii centrale in favorarea leului. Cu exceptia situatiei in care ordinele de cumparare venite din partea clientilor vor fi cu mult peste media unei zile obisnuite.



"Daca euro se mentine la acelasi nivel fata de dolar cred ca primele tranzactii de luni se vor face in jur de 40.500 de lei pentru un euro. Totusi, chiar daca raportul euro/leu va deschide sedinta in jur de 40.500, daca nu vor apare ordine de cumparare importante, in special de la clienti, banca centrala nu ar avea inca motive sa intervina in favorarea leului(n.r.-sa vanda valuta)", spune Cristian Ditescu, senior dealer la ABN Amro Bank Romania.



El crede, in aceste conditii, ca o interventie a bancii centrale ar incepe sa se justifice din momentul in care deficitul de valuta pe segmentul de clienti (n.r-vanzarile catre clienti vor depasi cumpararile de la acestia) ar depasi din nou 10-15 milioane de euro.



"Daca raportul euro/dolar se va mentine in jur de 1,2170, nivelul atins la inchiderea sedintei de vineri pe bursele externe, cred ca primele tranzactii de luni (nr.-astazi) se vor face pe piata de la Bucuresti in jur de 40.470/40.500 lei pentru un euro.Nu cred ca BNR se va grabi sa vanda valuta pana nu isi va da seama exact unde merge piata. Si in noiembrie banca centrala a fost vanzator net de valuta, dar acesta pozitie nu a avut efecte deosebite", spune si Dragos Balaci, dealer la Banc Post.



Fara a fi inca pusi inca in fata unei aprecieri de asemenea amploare a monedei europene in fata dolarului, oficialii bancii centrale atrageau saptamana trecuta atentia ca Banca Nationala este pregatita si in decembrie sa tina cursul de schimb "in mana" in conditiile in care se asteapta sa fie ceva presiune pe cursul de schimb din directia distribuitorilor de bunuri de consum si de folosinta indelungata.



"Suntem pregatiti (n.r.-BNR) ca in decembrie sa tinem cursul de schimb in limite normale. Ne asteptam ca in urma cresterii excesive a cererii de bunuri de folosinta indelungata, electrocasnice, electronice. cei care distribuie aceste produse pe piata romaneasca sa schimbe leii in valuta sa-si poate plati la randul lor furnizorii din strainatate. Ori o cerere mai mare de valuta duce la presiune", spunea Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. In noiembrie BNR a vandut in favoarea leului peste 134 milioane de euro, noiembrie fiind luna cu cele mai multe prezente ale bancii centrale pe piata valutara in pozitia de vanzator net din ultimele luni.



Vineri raportul euro/dolar a fost cotat aproape toata ziua in jur de 1,2070, dar dupa publicarea datelor slabe privind piata muncii din SUA euro a ajuns sa fie cotat, pana la inchiderea sedintei de la Bucuresti, la 1,2120 dolari. Cursul de referinta calculat vineri de BNR a ajuns la 40.372 lei/euro, in timp ce dolarul a fost cotat la 33.427 lei. De la inceputul anului deprecierea leului fata de euro a ajuns la 15,6% in timp ce fata de dolar acesta s-a apreciat cu 0,2%.





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO