Bănci și Asigurări

Euro stagneaza la aproape 36.200 de lei

25.05.2005, 18:50 10

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 36.187 de lei pentru un euro, cu patru lei mai mult decåt in ziua precedenta.

Cotatiile pe piata valutara interbancara oscileaza intr-o banda foarte ingusta mai bine de o saptamåna, iar dealerii spun ca miscari mai ample ar putea sa apara abia saptamåna viitoare.

Dolarul a inregistrat o depreciere de 41 de lei, fiind evaluat de banca centrala la 28.777 de lei, evolutia sa fiind alimentata de oscilatiile cotatiilor pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.130/36.180 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe parcursul zilei cotatiile au urcat usor påna la o maxima a zilei de 36.150/36.200 de lei pentru un euro. Påna la sfårsitul sedintei, euro s-a depreciat din nou påna la 36.130/36.180 de lei.

a??Piata a fost in continuare foarte linistita, cu variatii minime de cotatii. Volumele tranzactionate au fost mici. Ma astept sa apara miscari mai importante pe piata, insa abia saptamåna viitoare, ca urmare a acumularii unor asteptari in piataa??, a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat luni un deficit de 13 milioane de euro, in conditiile in care vånzarile catre clienti au totalizat 96 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a coboråt din nou påna la 42 de milioane de euro, minimul istoric atins saptamåna precedenta. Volumul mediu inregistrat in ultimele sedinte a coboråt astfel påna la 56 de milioane de euro. Volumul total tranzactionat luni a fost de 139 de milioane de euro.

Pe piata de la Sibiu euro a fost cotat la 36.200 de lei, atåt pentru scadenta iunie, cåt si pentru septembrie, in conditiile in care nu au fost tranzactionate contracte futures leu/euro.

Pe pietele internationale cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, in jurul valorii de 1,26 dolari pentru un euro. Analistii se asteapta in continuare la o apreciere a dolarului, in conditiile in care diferentialul dintre dobånzile pe piata americana si cele de pe piata europeana a devenit substantial si pastreaza perspective de crestere. La aceasta se adauga si datele pozitive privind evolutia economiei americane, in special scaderea deficitelor externe. Pe de alta parte, in zona euro cresterea economica a scazut simtitor, astfel incåt nu se poate vorbi despre o majorare a dobånzii de interventie a Bancii Centrale Europene.

Pe piata monetara dobånzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 6,5% si 8,5% pe an. Piata a fost foarte linistita, in conditiile in care ieri a fost prima a noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO