Bănci și Asigurări

Euro stagneaza la 3,26 lei, pe o piata calma

04.09.2007, 18:42 13

Cursul leu/euro a oscilat intr-o banda ingusta ieri, intre 3,26 si 3,27 lei, pe o piata cu volume reduse de tranzactionare.
BNR a calculat ieri un curs de 3,2627 lei pentru un euro, cu 0,92 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,14 bani, coborand la 2,3920 lei.
Activitatea pe pietele financiare a fost redusa ieri, in conditiile in care in Statele Unite nu s-a lucrat.
"Piata locala a fost calma, la fel ca toate pietele din regiune. Cotatiile au oscilat usor, pe fondul unor volume reduse de tranzactionare", a comentat un dealer.
Leul nu a reusit sa castige teren in fata euro saptamana trecuta, cand majoritatea monedelor din regiune au marcat aprecieri.
Dealerii suspecteaza BNR ca a intervenit pe piata inclusiv in ultima zi a saptamanii trecute, cumparand euro prin intermediul unei banci locale, pentru a mentine cursul la un nivel mai ridicat. Acum piata nu are o directie clara, analistii considerand ca momentan cursul si-a gasit un nivel de echilibru in intervalul 3,24-3,28 lei pentru un euro.
BNR a atras ieri de la bancile comerciale depozite pe doua saptamani in valoare de cinci miliarde de lei.
Suma este semnificativ mai mare decat cele de 3 miliarde de lei care au intrat ieri in piata, dupa ce au ajuns la scadenta depozite mai vechi la banca centrala.
BNR a acceptat sa plateasca o dobanda maxima de 6,95% pe an, in timp ce dobanda medie la care sumele au fost plasate a fost de 6,75% pe an.
Desi banca centrala a atras sume importante, dobanzile pe termen foarte scurt au ramas la niveluri de 6,2%-6,7% pe an, in conditiile in care bancile dispuneau de lichiditati excedentare la inceputul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Dobanda cheie a BNR este in prezent de 7% pe an, iar urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara este programata pentru 26 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO