Bănci și Asigurări

Euro si dolarul coboara la noi minime ale ultimilor ani

19.04.2007, 19:15 13

Euro a coborat la un nou minim al ultimilor patru ani si jumatate la cursul oficial, in conditiile in care pe piata valutara cotatiile au coborat din nou sub nivelul de 3,33 lei pentru un euro.
BNR a calculat ieri la Bucuresti un curs de 3,3298 lei pentru un euro, cu 0,65 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 1,33 bani, coborand la 2,4469 lei, de asemenea un minim al ultimilor sase ani.
Pe piata valutara cotatiile au coborat in prima parte a zilei pana la 3,3250/3,3270 lei pentru un euro, cel mai scazut nivel atins si in ziua precedenta. Ulterior au aparut in piata interese mai mari de cumparare de valuta, astfel ca euro a urcat gradual pana la 3,3310/3,3330 lei, la inchiderea pietei.
"Volumele tranzactionate au fost mai mari decat in ziua precedenta, insa piata a ramas calma", a comentat un dealer. De altfel, in sedinta de ieri jucatorii speculatori nerezidenti au fost mai activi, fara insa a da o directie clara pietei. Dealerii sunt rezervati fata de posibilitatea inregistrarii unor noi scaderi de curs in zilele urmatoare. Pe de alta parte, lichiditatea pietei este destul de scazuta, astfel ca aparitia unor ordine de volume importante ar putea determina miscari semnificative.
Analistii se asteapta ca pe termen scurt (in urmatoarele cateva luni) leul sa mai inregistreze aprecieri, sustinut de remiterile romanilor din strainatate, care in mod traditional inregistreaza o crestere in lunile de vara.
Pe de alta parte, exista asteptari privind o interventie a bancii centrale, cel putin la nivel declarativ, daca scaderea euro va continua spre nivelul de 3,3 lei. Oricum, majoritatea analistilor se asteapta la aparitia unor corectii de curs in ultima parte a anului, in conditiile in care deficitele externe au ajuns la volume semnificative, care ar putea sa provoace ingrijorare investitorilor.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au coborat la 1%-3% pe an, pe fondul acumularii de lichiditati in exces. La inceputul saptamanii BNR a atras depozite pe o luna de 2,5 miliarde de lei, reprezentand insa numai un sfert din oferta dealerilor. Astazi Trezoreria va vinde obligatiuni de stat pe 3 ani, in valoare de 100 milioane de lei, care poarta un cupon de 6% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO