Bănci și Asigurări

Euro se apropie amenintator de 36.000 lei, iar BNR sta deoparte

19.01.2005, 00:00 18



Cursul euro/leu a coborat ieri pentru a treia zi consecutiv, pe fondul vanzarilor de valuta. Euro a pierdut 303 lei, ajungad astfel la 37.376 de lei. Acesta este cel mai scazut nivel atins din septembrie 2003. Deprecierea euro in ultimele trei zile a ajuns astfel la 803 lei. Mai mult, dealerii considera ca leul ar putea sa se aprecieze in continuare.



Dolarul a pierdut 114 lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 28.645 de lei.



Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 37.350/37.400 de lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe parcursul zilei cotatiile au coborat pana la o minima de 37.300 de lei, pe fondul mentinerii trendului de vanzare de valuta. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare au aparut ordine de cumparare, piata inchizandu-se in cotatii de 37.450 de lei pentru un euro. "Daca vor aparea interese pe clientela datorita cursului scazut, respectiv deficite mari, asa cum au fost la inceputul saptamanii, piata se va echilibra. In caz contrar, se va mentine tendinta de scadere a cursului si ne putem astepta la o miscare a BNR", a apreciat Dorin Badea, chief dealer la Banc Post.



Piata a inregistrat luni un deficit de 32 de milioane de euro, pe fonul unor vanzari catre clienti de 132 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbacare a urcat simtitor, pana la 301 milioane de euro, cu mult peste media zilelor precedente. ieri volumul acestor operatiuni a scazut usor, ramanand insa peste media unei zile normale, spun dealerii.



Scaderea curuslui in zilele urmatoare este anticipata dealtfel de majoritatea dealerilor. "Probabil ca euro se va deprecia in continuare. Piata inregistreaza intrari de valuta care nu apar in datele BNR si care contribuie la mentinerea presiunii pe curs. Este posibil sa vedem in zilele urmatoare un curs sub 37.000 de lei, caz in care creste probabilitatea unei interventii. Deocamdata insa nu cred ca banca centrala va intra in piata", considera si Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Bank Romania.



Faptul ca banca centrala va mai astepta un pic pana la o eventuala interventie este, ca sI scaderea cursului, larg acceptat, pe motiv ca dupa toate aparentele nu este momentul pentru o asemenea miscare.



"BNR este subiectul zilei. O interventie pe piata valutara ar fi dificila, in conditiile in care nu au fost sterilizati toti leii de pe cea monetara. Or, prin cumpararea de valuta, ar ajunge sume suplimentare in piata monetara. Acesta ar fi o premiera: o interventie nesterilizata. Ca semnal, ar putea avea un efect major asupra cursului, dar mai ales asupra dobanzilor. Probabil ca ideea este sa transmita acelasi mesaj de incertitudine si in ce priveste nivelul dobanzilor, nu doar al cursului, in legatura cu capitalurile cu potential volatil", mai spune Badea.



Banca centrala a atras de pe piata monetara 12.000 de miliarde de lei in depozite la o luna, suma fiind insa foarte mica in comparatie cu nivelul lichiditatilor existente in piata. La aceasta licitatie dobanda medie acceptata a scazut la 15,9% pe an. Dobanzile la depozitele pe o zi oscileaza astfel in continuare intre 0% si 7% pe an.



Pe pietele internationale dolarul a continuat sa se aprecieze fata de euro, cursul coborand pana la 1,3050 dolari/euro. investitorii asteptau insa publicarea unor date privind economia americana, care ar putea influenta evolutia cursului. Aprecierea dolarului este sustinuta in prezent de diferentialul dintre dobanzile Bancii Federale a SUA (Fed) si cea a Bancii Centrale Europene si mai ales de perspectiva maririi acestuia. Acesta dupa ce mai multi oficiali ai Fed au declarat ca nivelul actual al dobanzilor si ritmul "precaut" de crestere al acestora sunt prea mici pentru a controla evolutia inflatiei. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO