Bănci și Asigurări

Euro scade usor, in asteptarea unei interventii

28.09.2004, 00:00 12



Euro a continuat sa se deprecieze si ieri, fiind evaluat de Banca Nationala la 41.121 de lei, cu 12 unitati mai putin decat cotatia precedenta. Dolarul a inregistrat ieri o depreciere mai ampla, de 99 de unitati, pana la un curs de 33.424 de lei.



Leul s-a apreciat astfel pentru a doua sedinta consecutiv, sustinut de excedentul de valuta provenita de la clienti.



Piata s-a deschis ieri in cotatii de 41.130/41.160 de lei/euro, la nivelul inchiderii de vineri. Pe fondul unor tranzactii calme, cotatiile au urcat in prima parte a sedintei de tranzactionare pana la o maxima de 41.150/14.180 de lei/euro. Spre finalul sedintei jucatorii au inceput sa vanda valuta, cotatiile coborand pana la 41.090/41.120 de lei/euro.



"Piata a fost linistita ieri. Daca vineri tranzactiile calme au corectat aprecierea euro provocata de interventia BNR, ieri cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, jucatorii intelegand ca o noua interventie este putin probabila in asemenea conditii. Volumele tranzactionate au fost normale, jucatorii vanzand doar excesul de valuta de la clienti", a comentat un dealer.



Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a scazut vineri pana la 88 de milioane de euro. Vanzarile bancilor care clientii lor au inregistrat insa o scadere mai ampla, pana la 76 de milioane de euro. Aceasta este a doua sedinta consecutiva in care s-a inregisrtat un excedent de valuta substantial, dupa ce in ultima perioada vanzarile egalasera sau chiar depasisera cumpararile. Astfel, pe parcursul saptamanii trecute volumul mediu zilnic al cumpararilor de la clienti a fost de 93,6 milioane de euro, in timp ce vanzarile catre acestia au inregistrat o medie zilnica de aproape 92 de milioane de euro.



Pe pietele internationale dolarul nu s-a mai depreciat fata de euro, in ciuda recentelor cresteri ale pretului petrolului pana la noi maxime lunare. Astfel, cursul a oscilat ieri intr-o banda ingusta, intre 1.2250 dolari/euro si 1.2270 dolari/euro, dupa ce nu a reusit sa sparga la sfarsitul saptamanii trecute pragul de 1,2360 dolari/euro. Recenta majorare a dobanzii de interventie a Bancii Federale nu a avut astfel nici o influenta, miscarea fiind anticipata de piata. Analistii nu intrevad posibiltatea pentru oscilatii majore ale cursului in urmatoarea perioada. Unii dintre acestia considera ca in continuare dolarul ar putea sa se aprecieze pana la 1,21 dolari/euro, in timp ce altii prognozeaza o crestere a cursului pana la 1,24 dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 17,5% si 18,5% pe an. Banca Nationala nu a intervenit ieri pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, dupa ce vineri a atras depozite in valoare de 4.900 de miliarde de lei, sub valoare planuita.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO