Bănci și Asigurări

Euro poate sa urce la 3,5 lei, dar ramane de vazut unde se va duce mai departe

Euro poate sa urce la 3,5 lei, dar ramane de vazut unde se va duce mai departe

Euro a castigat peste 11% fata de minimul anului, de 3,11 lei atins la inceputul lunii iulie.

15.11.2007, 14:22 16

Euro are potential sa urce pana la niveluri de 3,5 lei sau chiar mai sus in perioada urmatoare, insa nu este deocamdata clar in ce directie va merge cursul de la acest punct.
Dupa ce cursul leu/euro a urcat cu aproximativ 4% numai de la inceputul acestei luni, pe fondul aversiunii fata de risc pe plan mondial peste care s-au suprapus stiri locale nefavorabile, analistii considera ca am putea sa vedem noi deprecieri. Totusi, mai multe opinii indica si o corectie a acestei evolutii pe sfarsitul de an.
"Piata ar putea sa duca euro chiar pana la niveluri de 3,6 lei, insa cred ca spre sfarsitul anului cursul se va intoarce la 3,2 lei pentru un euro, pe fondul accelerarii fluxurilor financiare", comenteaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen. El ia in calcul o crestere a atractivitatii economiilor emergente, care vor continua sa ofere randamente consistente, in timp ce marile economii europene si cea americana dau semne clare de incetinire.
Si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca noiembrie are potential sa aduca surprize, in conditiile in care in mod traditional este o luna in care cursul se depreciaza, iar acum se resimt si efectele acumularii de date privind inrautatirea indicatorilor economici.
In opinia analistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, presiunile pe depreciere vor continua, intrucat investitorii sunt sceptici fata de leu mai mult decat in raport cu alte monede din regiune.
"Nu exclud sa vedem chiar la inceputul anului viitor un curs de peste 3,5 lei/euro. Oricum, nu vad nimic care sa indeparteze mentinerea presiunilor pe depreciere", a spus Dumitru citat de Mediafax. Deocamdata, analistii Raiffeisen au o prognoza de curs de 3,3 lei/euro pentru sfarsitul anului, insa au anuntat ca o vor modifica in sensul deprecierii leului, in conditiile in care a devenit "prea optimista".
Si analistii UniCredit pastreaza momentan o prognoza de curs destul de optimista, de 3,32 lei pentru un euro in decembrie.
"Chiar daca acum vedem o depreciere agresiva, sunt si unele tendinte de intoarcere care se acumuleaza pe sfarsitul de an", spune Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac Bank. Desi prognozele UniCredit indica o depreciere a leului pe parcursul anului viitor, ritmul este mult mai mic, cursul urmand sa urce la 3,34 lei/euro in decembrie 2008.
Analistul ABN Amro Romania, Catalina Constantinescu, anticipeaza o volatilitate crescuta a cursului, dar vede si motive de apreciere a leului, pe fondul transferurilor de valuta din ultima perioada a anului. Totusi, Constantinescu nu exclude varianta unei deprecieri mai puternice, pana la 3,5 lei/euro. "Este evident ca sentimentul investitorilor este nefavorabil leului si, pe acest fond, nu poate fi vorba de o apreciere a monedei nationale. Ceea ce ar mai putea atenua o eventuala depreciere ar fi asteptarile de majorare a ratei dobanzii BNR", a explicat Constantinescu, citata de Mediafax. Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank, se asteapta ca euro sa atinga nivelul de 3,5 lei abia spre sfarsitul lunii, cand sunt asteptate date privind evolutia produsului intern brut in trimestrul al treilea, care vor fi probabil dezamagitoare.
"Este interesant sa vedem cum va reactiona BNR in cazul in care euro depaseste nivelul de 3,5 lei, pentru ca o asemenea evolutie genereaza presiuni inflationiste importante", apreciaza Ciotau, care nu exclude chiar o sedinta extraordinara pentru majorarea dobanzii de politica monetara.
Mediul economic va afecta in continuare increderea in leu, in timp ce persistenta aversiunii fata de risc la nivel mondial va pune presiune in continuare pe cresterea cursului leu/euro, considera si analistii ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO