Bănci și Asigurări

Euro la 4 lei ii arde rau pe datornici

Euro la 4 lei ii arde rau pe datornici
05.01.2009, 17:42 61

Banca Nationala le-a dat ieri o veste proasta celor cu credite in valuta - ii asteapta noi cresteri ale ratelor lunare pe care trebuie sa le plateasca, dupa ce euro a sarit la cursul oficial de pragul psihologic de 4 lei, pentru prima data dupa mai bine de patru ani.

Cresterea euro ii afecteaza direct pe cei care au salarii in lei, dar s-au grabit in anii trecuti, cand cursul scadea practic fara pauza, sa se imprumute in valuta, pentru ca acum trebuie sa faca un efort mai mare pentru rambursarea ratelor.
BNR a calculat ieri un curs de 4,0296 lei pentru un euro, cu 4,44 bani peste nivelul publicat in ultima zi din 2008. De la nivelul prezent nu mai este decat un pas pana la maximul istoric de 4,14 lei, atins la inceputul lui 2004. De altfel, analistii sunt pesimisti si nu exclud ca lunile urmatoare sa aduca un nou maxim istoric pentru curs, majoritatea prognozelor fiind totusi plafonate la 4,2 lei pentru un euro. Analistii vedeau un prag important la nivelul de 4 lei pentru un euro, dincolo de care efectul de scumpire a ratelor la creditele in valuta devine foarte greu de suportat.
"Impactul asupra creditelor depinde de viteza cu care urca cursul. Daca viteza va fi mare, vom vedea un efect negativ", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El noteaza ca pana acum restantele au urcat mai ales pe lei, respectiv la creditele de consum.
Spre exemplu, cine a contractat in vara lui 2007, cand euro se tranzactiona la 3,1-3,2 lei, un credit imobiliar cu o rata lunara de 500 de euro are acum de suportat un efort considerabil mai mare. Transformata in lei, rata a urcat cu circa 30%, la peste 2.000 de lei, in conditiile in care la casele de schimb euro se vinde deja cu peste 4,1 lei.
"Mai degraba o majorare substantiala a dobanzii la creditele in lei ar avea un impact mult mai mare asupra stabilitatii financiare", apreciaza economistul-sef al BCR.
Daca pana acum efectul deprecierii cursului a fost macar partial acoperit de cresterile de salariu, perspectivele pentru anul acesta in privinta majorarilor veniturilor sunt mult mai sumbre. Mai rau decat plafonarea salariilor, o parte din cei care au credite ar putea sa fie afectati de disponibilizarile masive operate de companii.
Creditul in valuta reprezinta 56% din totalul imprumuturilor acordate de banci sectorului privat. Populatia avea credite in valuta de 14,7 miliarde de euro in noiembrie, reprezentand 57% din sumele totale imprumutate.
Inca din toamna restantele acumulate de populatie, dar si de firmele mici, s-au inscris pe o traiectorie de crestere abrupta, in conditiile in care dupa primele noua luni cursul mediu inregistra o depreciere de circa 10%. De la Atena, analistii EFG Eurobank considera ca este necesar ca BNR sa continue sa intervina pentru a tempera presiunile de depreciere a leului, in conditiile in care o crestere rapida a cursului ar afecta calitatea portofoliului de credite in valuta.
"Nu cred ca o sa vedem euro la cinci lei anul acesta. Ma astept ca, pe medie, euro sa fie peste 4 lei in 2008 si cea mai zbuciumata va fi prima jumatate a anului. Depinde si cum vor fi primite de piata internationala masurile Guvernului", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El subliniaza ca zlotul polonez, moneda cu care leul a fost puternic corelat in ultimii ani, a inregistrat deprecieri chiar mai mari, astfel ca ne putem astepta la noi cresteri ale euro si pe plan local. Potrivit cursurilor calculate ieri de Banca Centrala Europeana, euro a fost tranzactionat la 4,13 zloti in Polonia, in timp ce la Bucuresti cotatiile au urcat la 4,04 lei/euro.
In analize publicate recent, Raiffeisen si ING indica de asemenea o crestere a euro pana la 4,2 lei, in primul semestru, subliniind insa ca exista riscuri ca si acest nivel sa fie depasit.
Practic, o medie a cursului de putin peste 4 lei pentru un euro in 2009 inseamna inca o depreciere cu cel putin 10% fata de media din 2008, de 3,68 lei pentru un euro.
Dealerii noteaza ca ieri euro nu a depasit pe piata valutara interbancara nivelul de 4,04 lei, dupa ce in ultimele zile ale anului trecut urcase chiar peste 4,1 lei. Spre deosebire de anul trecut, BNR nu a mai intervenit insa pe piata la jumatatea zilei, practica prin care reusea sa mentina cursul oficial sub pragul de 4 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO