Bănci și Asigurări

Euro intra din nou sub 3,5 lei, cred dealerii

10.04.2006, 00:00 12

Cursul ar putea sa coboare sub nivelul suport de 3,5 lei pentru un euro in cursul acestei saptamani, considera dealerii, pe fondul unor intrari mai mari de valuta, in apropierea sarbatorilor de Pasti.

BNR a calculat vineri un curs de 3,5101 lei pentru un euro, cu 0,81 bani mai putin decat in ziua precedenta. Aceasta a fost a doua sedinta consecutiva de depreciere pentru euro. Pe de alta parte, dolarul a castigat 2,34 bani, pana la 2,8787 lei, dupa ce a recuperat teren si pe pietele internationale.

"Exista posibilitatea sa se mai aprecieze leul saptamana aceasta. Apropierea sarbatorilor de Pasti ar trebui sa aduca noi presiuni in jos pe curs, dupa cum arata experienta anilor trecuti", a comentat un dealer.

El spune ca in ultimele trei saptamani euro a oscilat intr-o banda ingusta, intre 3,5 si 3,53 lei, insa in perioada urmatoare ar putea sa coboare sub limita inferioara a intervalului, datorita anticipatiilor jucatorilor. In general, in apropierea sarbatorilor remiterile muncitorilor romani din strainatate cresc, alimentand astfel oferta de valuta din piata.

Totodata, saptamana aceasta BNR va organiza si o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, iar unii dealerii considera ca aceasta ar putea atrage noi interese din partea investitorilor speculativi, pe fondul diferentialului semnificativ de dobanda (banca centrala a acceptat la licitatiile trecute dobanzi apropiate de 8,5% pe an).

In sedinta de vineri jucatorii au vandut preponderent valuta. Astfel, cotatiile au coborat de la 3,5130/3,5180 lei pentru un euro, la deschiderea pietei, pana la un minim de 3,5020/3,5070 lei/ euro. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare au aparut in piata ordine mai importante de cumparare de valuta, care au dus euro pana la 3,5050/3,5100 lei, la inchiderea pietei.

In sedinta de joi piata a inregistrat un deficit de 3 milioane de euro, pe fondul unor vanzari de valuta catre clienti de 455 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a ramas scazut, la 143 de milioane de euro, astfel incat volumul total tranzactionat pe piata a fost de 599 de milioane de euro.

Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au oscilat in continuare la niveluri destul de ridicate, intre 7% si 8% pe an. BNR organizeaza astazi o licitatie pentru atragerea de depozite la o luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO